Marea Unire

Un documentar în bandă desenată

MU_dreapta-sus

Știai că în anul 1906 a existat un plan al înfiinţării unor State Unite ale Austriei Mari, plan conceput de românul Aurel Popovici? 

Despre ce-i vorba:

Cât știi, de fapt, despre destinul arhitecților Marii Uniri de la 1918? Cât știi despre felul în care au fost urmăriți, închiși, uciși în pușcăriile comuniste?

Conceput în două părți, documentarul BD 1918. Marea Unire a apărut în numerele 37 și 38 ale revistei HAC! Am încercat să spunem povestea momentului 1918 pornind de la contextul istoric ce a favorizat cel mai important moment din istoria românilor și urmărind apoi destinul tragic al celor care l-au înfăptuit. Știu că, după ce am vizitat Memorialul Durerii de la Sighet în urmă cu vreo 15 ani și după ce am văzut celula în care a murit Iuliu Maniu, am fost marcat și revoltat de „răsplata” de care a avut parte unul dintre cei mai mari români. Ulterior, aveam să aflu că nu a fost singurul dintre părinții de la Alba Iulia care au fost torturați, umiliți, uciși în închisorile comuniste. Am încercat să prind povestea lor, pe foarte scurt, alături de povestea Unirii, în aceste câteva pagini de bandă desenată. Desenele și culoare îi aparțin lui Bogdan Chelaru, editor a fost Mihai Ionașcu.

De la cititori:

Marian Coman s-a documentat temeinic, a găsit informaţii inedite şi a scris scenariul acestei inedite BD. În ceea ce-l priveşte, desenatorul Bogdan Chelaru a adoptat un stil grafic inedit, foarte clasic realist, total diferit de cel cu care ne obişnuise în povestirile sale BDSF. Culoarea, pe care a creat-o tot el, ranforsează atmosfera de epocă a benzii desenate. În încheiere,  nu pot să nu remarc că, într-o ţară şi un minuscul fandom BD dezbinat, redacţia HAC a realizat în felul său o adevărată mini-unire: editorul şi scenaristul sunt bucureşteni născuţi la Mangalia, un desenator este din Cluj, iar ceilalţi doi sunt din Iaşi. Asta da unire, prin talent, pasiune şi muncă, pentru bucuria noastră, a cititorilor de benzi desenate.

-Dodo Niță

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *