Despre 2021. Și despre cum se numește următoarea mea carte


Spuneam în urmă cu un an că 2020 a fost un vierme de nisip. Că, la suprafață, anul acela a îngrozit și a ucis, dar că în străfunduri a semănat mirodenie – sâmburii unor proiecte ce aveau să ajungă la maturitate în 2021. Rândurile ce urmează sunt o declarație de avere și interese. Ce a rămas după ce anul acesta a trecut. Și ce îmi propun să fac în 2022. Și cum se numește următoarea mea carte. Nu Tristețea zeilor. Cealaltă.

Echo. Mii de audiobookuri în telefonul tău

Pentru mine, un astfel de proiect a fost Echo. Obsesia mea pentru audiobook-uri data de câțiva ani, așa că, atunci când, în 2020, Ana și Radu Nicolau m-au invitat să fac parte din echipa care punea pe picioare prima aplicație pentru audiobook-uri din România, am fost mai mult decât încântat. În 2020 și 2021 am lucrat cu câteva zeci de actori și cu tehnicieni din unsprezece studiouri aflate în patru orașe din România pentru a înregistra aproximativ două sute de cărți Nemira. Echo.ro s-a lansat în august 2021 și adună în prezent câteva sute de titluri de la cele mai importante edituri din România și câteva mii de audiobook-uri în limba engleză.

38 de cărți Armada

În paralel, Armada și-a continuat cursa prin apele SF, Fantasy & Thriller. Am scris, ieri, o listă cu cinci cărți Armada publicate în 2021 pe care nu vrei să le ratezi, însă poți arunca o privire AICI ca să vezi toate cărțile publicate în cei trei ani de când am urcat la bordul Armada. Un accent pe romanul grafic Dune, primul titlu din colecția Armada Comics.

Despre scris. Joacă-te în capul tău!

Pentru mine, cel mai îngrozitor lucru din 2021 este că am scris foarte puțin. Nu am încheiat niciun proiect, chiar dacă am înaintat cu Haiganu. Tristețea zeilor. Separat, am început un microroman. Se numește, provizoriu, Joacă-te în capul tău!, însă dorința mea de a-l scrie dintr-o singură suflare în vacanța din timpul verii nu a fost suficient de realistă. Așa că Joacă-te în capul tău! se adaugă restanțelor de care trebuie să mă achit în 2022.

Nu am scris mai nimic așadar, dar am continuat să public în 2021. Mi-au apărut povestiri în revistele Libris și Utopiqa și, pe final de an, în almanahul Utopiqa, un proiect interesant gestionat de o echipă din care fac parte Doina Roman, Marian Truță și Rodica Bretin.

 Omulețul din perete. Ediția audio

Omulețul din perete și alte povestiri fantastice, volumul meu apărut în colecția n’autor în 2019 are, din 2021, și o ediție audio. Ștefan Forir, Andrei Huțuleac, Cristian Gheorghe, Alexandru Unguru, Ana-Maria Oglindă, Marius Revent, Alin State, Ionuț Grama, Ștefan Ruxanda, Mihai Baranga, Florin Piersic jr., George Gâdei, Dan Byron, Liviu Pintileasa sunt naratorii care au accceptat cu generozitate să citească povestirile mele și sunt mai mult decât încântat de rezultat. Mi-am dorit tare mult ca audiobook-ul să fie o experiență nouă, interesantă, și pentru cei care au citit cartea. Audiobook-ul poate fi ascultat în exclusivitate pe Echo.

FILIT. Frântura de normalitate

În plan social, 2021 a continuat trendul din anul precedent. Întâlnirile au fost din ce în ce mai puține. În fața unei gestionări dezastruoase a crizei Covid de către autorități și în fața unei nesimțiri majoritare, am încercat să ne păstrăm sănătatea, și poate că marea victorie a acestor doi ani este că nu ne-am îmbolnăvit. Am sacrificat însă ieșirile, întâlnirile cu rudele ori prietenii.

Nu am refuzat însă invitația la Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT, cel mai important eveniment literar din România, din punctul meu de vedere. M-am bucurat de întâlniri cu vechi prieteni, am cunoscut oameni pe care-i apreciam de multă vreme și am respirat aerul unei normalități din ce în ce mai rare. Tot la FILIT am avut parte și de unele dintre cele mai emoționante întâlniri cu cititorii, așa că le sunt recunoscător organizatorilor pentru că au făcut posibilă prezența mea la Iași.

Un premiu

Omulețul din perete a obținut anul acesta, în decembrie, premiul Vladimir Colin pentru Cel mai bun volum New Weird/Dark fantasy/Gothic/Horror. Premiile au fost decernate pentru cărțile publicate în perioada 2017 – 2019.

2022. Două proiecte de gaming și o carte

Cam asta a fost 2021-unul meu. În plus, am lucrat la două proiecte de gaming care sper să prindă contur în curând. O să vă spun mai multe anul viitor.

Nu știu dacă e mult sau puțin, dar fiindcă am ajuns aici, sper tare mult ca în anul ce vine să am mai mult timp pentru scris. Să închei măcar una dintre cele două cărți aflate în lucru devina principala țintă pentru anul viitor.

În rest, vă mulțumesc din suflet că mi-ați rămas alături. Că mi-ați citit ori ascultat cărțile, că ați pus în biblioteci romanele Armada, că ați scris despre textele mele pe Facebook, pe Goodreads, în ziare, pe bloguri ori în reviste. Să ne vedem sănătoși în anul ce vine! Și să fim buni! Anii vin și se duc.

Comentarii

comentarii

Categoria