Cinci cărți Armada publicate în 2021 pe care nu trebuie să le ratezi


Știi cum e. Se termină anul și îmi fac bilanțul. Ce a ieșit din ce mi-am propus, ce nu a ieșit, lucruri de genul ăsta. La capitolul reușite, am trecut și romanele apărute la Armada, grație, în primul rând, eforturilor colegilor mei minunați. În 2021 au fost publicate 38 de titluri și chiar dacă, într-un fel sau altul, sunt atașat de fiecare carte în parte, am selectat cinci pe care este musai să nu le ratezi. Ceea ce urmează nu este un top, ci o listă de recomandări de lectură.

Stephen King – Anotimpuri diferite (traducere de Constantin Dumitru-Palcus)

Volumul de proză scurtă al lui Stephen King este, tind să cred, preferatul meu în ceea ce privește titlurile Regelui. Dacă nu ai citit Stephen King până acum, te încurajez să începi cu cartea asta. Nu sunt texte horror și, exceptând ultima poveste, nu există niciun element de fantastic în această carte. Este însă o bijuterie literară răvășitoare. Trei dintre cele patru nuvele au fost ecranizate, iar două dintre aceste filme se află în lista mea de filme favorite. Este vorba despre „Prietenie” (Stand by me, 1986, cu John Cusack și River Phoenix – disponibil pe HBO GO), ecranizarea nuvelei „Cadavrul”, și „Închisoarea îngerilor” (The Shawshank Redemption, 1994, cu Tim Robbins și Morgan Freeman – disponibil pe Netflix), ecranizarea nuvelei cu același nume.

Stephen King este foarte iubit la Armada, așa că nu o să pierd ocazia să amintesc că în 2021 am publicat „Mai târziu” și „Billy Summers”, cele mai noi romane ale Regelui, cam în același timp cu edițiile lor americane și că am republicat „Culoarul morții”, cartea care a stat la baza unui film ce a făcut istorie.

Robin Hobb – Corabia nebună (traducere de Ana-Veronica Mircea)

Nu am făcut un secret din faptul că seria „Corăbiile însuflețite” este preferata mea când vine vorba despre literatura fantasy citită în ultima vreme. Anul viitor urmează să publicăm ultimul volum din această aventură cu pirați, șerpi și corăbii magice. Robin Hobb a obținut în 2021 World Fantasy Award for Life Achievement, ceea ce spune ceva despre măiestria ei. De neratat.
Primul roman din serie, „Corabia magiei”, are și o ediție audio pe Echo.ro, în lectura actriței Ștefana Ionescu-Darzeu.

Andy Weir – Proiectul Hail Mary (traducere de Iulia Anania)

Romanul SF al anului 2021 pentru utilizatorii Goodreads.

Andy Weir a fost o revelație atunci când a publicat „Marțianul” și, din punctul meu de vedere, cu „Proiectul Hail Mary”, autorul american reușește să mai urce o treaptă pe scara asta atât de înaltă și de fragilă a autorilor de science-fiction.

Romanul său s-a aflat pe lista celor cinci cărți recomandate de Bill Gates anul acesta. Pentru noi, la Armada, a fost o mare bucurie că am reușit să publicăm acest roman odată cu ediția americană.


Silvia Moreno Garcia – Mexican Gothic
(traducere de Dan Sociu)

Romanul horror al anului 2020 pentru utilizatorii Goodreads. Premiat cu Locus și British Fantasy. Nominalizat la Nebula și Hugo. Întunecat și bun. Și gata, nu mai adaug nimic.

 

Romanul grafic Dune (Scenariu: Brian Herbert & Kevin J. Anderson, Ilustrații: Raúl Allén & Patricia Martin, traducere de Dan Doboș)

După ce proiectul HAC! s-a închis, am rămas cu nostalgia benzilor desenate prinsă în vise, iar una dintre dorințele mele a fost să avem o colecție de comics la Armada. Uneori, când îți dorești ceva cu adevărat, universul conspiră pentru tine. Așa a apărut primul titlu Armada Comics: „Dune”, adaptarea în bandă desenată a celui mai cunoscut roman SF din lume. Pentru mine, o bucurie în plus a fost că am putut lucra la acest proiect cu doi oameni care-mi sunt tare dragi: Mihai Ionașcu, fostul editor HAC!, și scriitorul Dan Doboș.

Dacă cinci recomandări sunt prea puține, mai adaug cinci titluri de care sunt tare tare mândru că fac parte din portofoliul Armada: Arkady & Boris Strugațki – „Picnic la marginea drumului” (traducere Valerian Stoicescu); Liu Cixin – „Problema celor trei corpuri” (traducere Nina Iordache); Arkadi Martine – „Amintirea imperiului” (traducere Mihai-Dan Pavelescu); Max Brooks – „Involuție” (traducere Mihai-Dan Pavelescu) și Naomi Novik – „Educație fatală” (traducere Irina Ornea).

Cam asta a fost. Închei cu mulțumiri pentru colegii de la Nemira, pentru toți colaboratorii care au contribuit la apariția cărților Armada și pentru cititorii noștri fără de care tot eforul acesta ar fi fost în zadar.

Sărbători fericite și lecturi plăcute!

Comentarii

comentarii

Categoria