Cu țâțienul în Izolare. Când scrii despre pandemie


Uneori, când mă puneau să dorm la prânz, îmi aranjau patul din dormitor, acolo unde mirosea a săpun străin, cumpărat de la vaporeni. Dacă avea de plecat pe undeva, tanti Rodica obișnuia să intre pâș-pâș în dormitor, atentă să nu mă trezească. Deschidea ușa șifonierului cu mare grijă și își scotea hainele acolo, în fața mea, apoi se schimba în cele de oraș, în timp ce eu mă făceam că dorm, însă îi priveam sânii prin ochii mijiți. Bine, aveam să-mi dau seama, ar fi făcut-o oricum, fie că dormeam, fie că nu. De pildă, într-o zi, când a intrat ceva mai repede, fără ca eu să apuc să-mi ascund cartea sub pătura cu care mă înveleam și să mă prefac că dorm, tanti Rodica nu s-a sinchisit de privirile mele. S-a dezbrăcat, a luat din șifonier un sutien, și l-a potrivit privindu-se în oglindă, s-a uitat la mine și mi-a spus:

– Vlăduț, prinde-mi și mie țâțienul.

Țâțienul, așa a spus.

M-am ridicat, m-am dus în spatele ei și m-am străduit să închid mecanismul ăla atât de complicat. Era pentru prima oară în viața mea când aveam de-a face cu așa ceva.

Tanti Rodica, cu spatele la mine, mă privea din oglindă. Între omoplați avea o aluniță.

– Mulțumesc, mi-a spus zâmbind și, atunci, nu știu cum, mi s-a părut pentru o clipă că oglinda vibrează.

De parcă ceva i-ar fi tulburat limpezimea. Dar a fost doar o clipă. Cam câtă vreme ochii verzi ai mătușii mele au clipit. Ca și când oglinda șifonierului a clipit odată cu ei.

 

Antologia Izolare NemiraTextul de mai sus este un fragment din Unde. Să. Mă. Întorc, povestirea pe care am scris-o, la invitația Alexandrei Rusu, special pentru antologia Izolare, ebook-ul apărut ieri la editura Nemira. Volumul cuprinde texte semnate de 21 de autori care au scris la cald, despre momentul aproape ireal, dar incredibil de concret, pe care îl trăim cu toții acum. Așa s-a compus antologia-ebook Izolare, despre distanțare și carantină, despre absență și prezență.

Toate încasările din vânzarea acesteia vor fi donate pentru lupta împotriva Covid-19, către Asociația „Dăruiește Viață”.

Cumpărând această carte ai ocazia să ajuți și, în același timp, să citești texte semnate de Alina Purcaru, Anastasia Gavrilovici, Bogdan O. Popescu, Cecilia Stefanescu, Cezar Paul-Bădescu, Dan Coman, Diana Geacăr, Elena Vladareanu, Flavius Ardelean, Gabriel Sandu, Irina Georgescu, Lavinia Balulescu, Maria Manolescu, Maria Tănăsescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Marian Coman, Radu Paraschivescu, Raluca Nagy, Svetlana Cârstean, Vlad Stroescu, Alexandra Rusu.

Uite, ia cartea de AICI, bucură-te de lectură și fă o faptă bună.

Comentarii

comentarii