
2019. Apex Magazine, Omulețul din perete, George Martin, cărțile Armada și alte întâmplări
Textul apărut în revista americană Apex Magazine, apariția volumului Omulețul din perete, întâlnirea cu George R.R. Martin și cărțile Armada publicate pe parcursul anului au fost momentele mele de fericire în 2019. Acesta e un fel de bilanț de final de an. Și, în același timp, un nou prilej să mă plâng sau să mă dau mare. 🙂
Fetița care pictează cu vise a ajuns în America
2019 a început perfect pentru mine. Chiar pe 1 ianuarie, a apărut numărul 116 al revistei americane Apex Magazine. Găzduia, printre altele, povestirea The Small White. Adică varianta în limba engleză a textului Albilița. Despre cum am ajuns să public în Apex am scris AICI. Le sunt în continuare recunoscător Cristinei Jurado, lui Mihai Adăscăliței, lui Jason Sizemore și lui Sebi Simion. Le datorez această clipă de fericire și sunt onorat că am avut ocazia să-mi văd o poveste în publicația în care au apărut povestirile premiate cu Hugo în ultimii doi ani. The Small White va rămâne, probabil, pentru multă vreme sau pentru totdeauna singura poveste a unui român publicată în Apex. Și spun asta nu fiindcă am nasul pe sus, ci pentru că, din păcate, la trei luni după apariția textului meu, revista și-a suspendat apariția pentru o perioadă nedeterminată.
Despre The Small White au scris, printre alții, Joanna Z. Weston în SFF Reviews, Greg Hullender în Rocket Stack Rank, Kevin P Hallett în Tangent, Charles Payseur în QSP, Rachel Cordasco în Speculative Fiction in Translasion. S-a vorbit tare fain despre ea și la The Skiffy and Fanty Show. Thank you!
Puteți citi povestirea în limba engleză AICI sau în română în volumul Omulețul din perete.
Omulețul din perete
Și fiindcă tocmai pomeneam de Omulețul din perete, acesta a fost al doilea mare motiv de bucurie în 2019. S-a lansat în martie, am fost în turneu, v-am bătut la cap, nu mai insist. M-aș bucura să vă pice cumva în mână. E una dintre cele mai bine vândute cărți Nemira în 2019, așa că mă gândesc că o fi ceva de capul ei. 🙂 Le mulțumesc celor care au dat o șansă cărții ăsteia, fie ei cititori, editori, librari, critici, influenceri, jurnaliști. O găsiți AICI în ediție tipărită sau AICI în ediție electronică.
Întâlnirea cu George R. R. Martin
În august am fost la Dublin și am avut parte de ceea ce, dintr-un punct de vedere, a fost întâlnirea vieții mele. George R.R. Martin m-a cucerit cu generozitatea, buna lui dispoziție, căldura și energia lui pozitive și contagioase. Interviul cu el, singurul acordat până acum unui român, a apărut pe Mediafax și poate fi citit AICI. Întâlnirea cu părintele GoT este meritul colegelor mele de la Nemira, adică al Anei Nicolau și al Alexandrei Florescu, alături de care m-am aflat în aventura irlandeză.
V-aș mai povesti despre petrecerea organizată de George Martin în fabrica de bere Guinness, dar postul ăsta e deja lung și urmează o și mai lungă listă de cărți, așa că rămâne, sper, pe altădată. 🙂
Armada. Viteză de croazieră în 2019 – 33 de titluri pe an
În primăvară, când s-au anunțat nominalizările la premiile Hugo, am trăit o mare satisfacție. Trei dintre cele șase nominalizări se aflau deja în portofoliul pe care-l gestionez la Nemira. Imprintul Armada s-a lansat în toamna anului trecut. După cele șase cărți apărute la finalul lui 2018, anul acesta au apărut 33 de titluri. Sunt tare mândru de fiecare volum. Sper să vă bucurați de cât mai multe dintre ele. Mai jos, întreaga listă, apoi câteva cuvinte de încheiere.
George R. R. Martin – Zburătorii nopții
Arthur C. Clarke – 2001: Odiseea spațială
Joe Abercombrie – Eroii
Frank Herbert – Dune
Genevieve Cogman – Biblioteca Invizibilă
Kim Stanley Robinson – Aurora
Annalee Newits – Autonom
Catherine Steadman – Ceva în apă
Robin Hobb – Corabia Magiei
Andrzej Sapkowski – Ultima dorință
Frank Herbert – Mântuitorul Dunei
George R. R. Martin – Foc și sânge
John Scalzi – Prăbușirea imperiului
Stephen King – Shining
Andrzej Sapkowski – Sabia destinului
Andrzej Sapkowski – Sângele elfilor
Frank Herbert – Copiii Dunei
Andrzej Sapkowski – Vremea disprețului
Andrzej Sapkowski – Botezul focului
Frank Herbert – Împăratul Zeu al Dunei
Frank Herbert – Ereticii Dunei
Frank Herbert – Canonicatul Dunei
Suzanne Collins – Jocurile Foamei
Suzanne Collins – Sfidarea
Suzanne Collins – Revolta
Stephen King – Doctor Sleep
Stephen king – Cimitirul animalelor
Chandler Baker – Rețeaua șoaptelor
Naomi Novik – Argintul preschimbat
Cristina Alger – Soția bancherului
Charlie Jane Anders – Orașul de la Miezul Nopții
Stephen King – Străinul
Gwenda Bond – Suspicious Minds
No, cam acestea ar fi principalele chestii pe care le-am făcut anul ăsta. Niciuna nu-mi aparține 100%. Toate au în spate prieteni, colegi, oameni în care cred sau care au crezut în mine. Sunt de părere că cele mai faine lucruri se nasc în locul în care se interconectează mințile, sufletele și acțiunile oamenilor.
Bine, au mai fost interviurile, recenziile din reviste și mesajele cititorilor de care nu mă satur niciodată, o mulțime de întâlniri cu adolescenți și alte soiuri de oameni faini, o povestire scrisă, un concert Metallica, niște proteste, câteva capitole din Haiganu 3, câteva înregistrări care sper să facă parte dintr-un proiect fain în 2020, niște poezii, tot felul de însemnări, de personaje care mă bântuie, de lumi pe care sper să am răgazul să mi le scot din cap. Au fost și lucruri vesele, așa cum au fost și lucruri triste. Au fost momente de împlinire și momente de gol profund. Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc pentru tot, să-mi cer iertare pentru momentele în care v-am dezamăgit și să vă urez sărbători fericite. Sunt convins că în 2020 o să vă meargă grozav!