Top 5 cărți Armada pe care să le cumperi la Gaudeamus 2019


Probabil că ți-ai făcut deja lista și te pregătești să dai o raită la Gaudeamus 2019. Eu am ajuns de ieri și mi s-a părut că târgul arată mai bine ca niciodată. În primul rând, nu se mai desfășoară în pavilionul central și ai scăpat de amețeală, dezorientare și învârtitul în cerc. Așa că nu te lăsa descurajat de vremea de afară. Ia o haină mai groasă, o umbrelă și hai la joacă!

Alături de colegii mei de la Nemira, am pregătit cărți faine pentru toamna asta, așa că rezervă-ți niște timp să caști gura prin stand. O să găsești toată lista cu noutăți Armada un pic mai jos. Toate sunt cărți minunate, pentru gusturi diferite. Sunt însă cinci romane pe care mi-ar plăcea să le ai în bibliotecă în cazul în care simți că suntem pe aceeași lungime de undă.

Străinul - Stephen KingStrăinul – Stephen King

Cred că nu mai e un secret că iubesc felul în care scrie Stephen King, modul în care reușește să surprindă resorturile psihicului uman, să decripteze mecanismele fricii, să rafineze empatia până devine magică.

Străinul este o carte neobișnuită pentru King, dar, cumva, el e neobișnuit de la o carte la arta, nu-i așa? Inventându-se și reinventându-se mereu. Să o treci pe listă. Musai!

Suspicious minds – Gwenda Bond

Suspicious Minds - Gwenda BondNu m-am îndrăgostit de niciun serial așa cum m-am îndrăgostit de Stranger Things. Felul în care te aruncă în anii 80, modul în care folosește recuzita și șabloanele F&SF, personajele copii, decorurile, misterul, toate astea și alte multe lucruri m-au făcut să devin un fan al găștii din Hawkins. Cartea nu e doar încă o piesă din acest univers. Ce a făcut filmul cu anii 80, romanul semnat de Gwenda Bond face cu sfârșitul anilor 60. Citești câteva pagini din Suspicious minds și ești în America anului 1969, în plină revoltă studențească și simți cum te doare rana războiului din Vietnam. Simți epoca hippie. Auzi muzica. Te sperie crimele familiei Manson. Privești emoționat la televizor cum Armstrong face primul pas pe Lună. Iar ăsta e doar fundalul. Fiindcă în față ai o poveste tare faină cu tineri idealiști supuși unui experiment înfiorător.

O să-ți placă! Iar lumea din serial o să prindă și mai multă profunzime. Și mai mult contur.

Argintul preschimbat - Naomi NovikArgintul preschimbat – Naomi Novik

Argintul preschimbat a luat anul ăsta premiul Locus și a fost în finală pentru Hugo și Nebula. Le-ar fi luat și pe acestea, însă Naomi Novik a avut ghinion.

În competiție s-a aflat și The Calculating Star de Mary Robinette Kowal, roman pe care am pariat și pe care abia aștept să-l citiți (curând 😉 ) în Armada.

A fost, ziceam, ghinionul lui Novik că un SF atât de bun a fost scris în același an cu strălucitorul ei roman fantasy.

Orașul de la miezul nopții – Charlie Jane AndersonOrașul de la miezul nopții - Charlie Jane Anders

Orașul de la miezul nopții mi-a amintit de Usula K. Le Guin. De Deposedații și de Mâna stângă a întunericului.

Charlie Jane Anderson este special/ă din multe puncte de vedere, însă cu adevărat impresionantă este forța imaginației sale.

De pus pe listă.

 

Corabia magiei – Robin Hobb

Corabia magiei - Robin HobbNu o să obosesc să recomand Corabia magiei.

Deja nu mai este o noutate, însă nu lăsa Gaudeamus-ul să treacă fără să o iei, cu atât mai mult cu cât la standul Nemira este o promoție de 2+1, adică la două cărți cumpărate, primești una gratis.

*

Ți-am promis lista cu noutăți Armada. Iată: Străinul – Stephen King, Suspicious minds – Gwenda Bond, Argintul preschimbat – Naomi Novik, Orașul de la miezul nopții – Charlie Jane Anderson, Rețeaua șoaptelor – Chandler Baker, Soția bancheruluiCristina Alger, Doctor Sleep – Stephen King, seria Witcher, seria Dune, seria Jocurile Foamei.

Caută însă prin tot standul Nemira. Ai de unde alege. Iar dacă mă vezi pe acolo, trage-mă de mânecă să stăm la o poveste. Lecturi plăcute!

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii

Tag-uri