Madeline Ashby: „O să fie mereu nevoie de cineva care să știe cum se scrie o poveste”


Madeline Ashby trăiește la Toronto și, pe lângă faptul că este una dintre cele mai populare scriitoare din noul val science-fiction, este și specialistă în futurologie, fiind consultant în previziune strategică. Ca specialist, ea a dezvoltat strategii inspirate din science-fiction pentru organizații precum Intel Labs, Institute for the Future, Atlantic Council și altele.

Am întâlnit-o pe Madeline Ashby la Dublin, cu ocazia Worldcon-ului irlandez de anul acesta. Încântată de ediția în limba română a romanului său Orașul companiei, una dintre primele cărți Armada, Madeline a acceptat să-mi răspundă la câteva întrebări.

Știi, cred că anumite întâlniri sunt providențiale. Am citit undeva că întâlnirea pe care ai avut-o cu Ursula K. Le Guin te-a determinat să scrii science-fiction…

Da, am întâlnit-o pe Ursula la o lectură publică urmată de o sesiune de autografe în Seattle. Lucram la un proiect universitar ce avea în bibliografie câteva din lucrările ei și mi-a dat adresa pentru a-i trimite documentele. Dar înainte de asta, felul în care a vorbit despre faptul că science-fiction-ul este o literatură a schimbării, o literatură despre schimbarea lucrurilor, m-a motivat. Cred că acela a fost momentul în care am decis că vreau să scriu science-fiction.

 

În viitorul pe care îl descrii în „Orașul companiei”, bioaugumentarea a devenit universală. Cât de departe crezi că suntem de o astfel de realitate?

Depinde de cât de disponibilă va deveni tehnologia la toate nivelurile sociale. Dar, mai ales, cred că depinde de cât de performante vor fi antibioticele. Introducerea de substanțe în corp, de implanturi ori de schimbare a brațelor sau a altor părți anatomice presupun intervenții medicale complicate. Ele nu sunt ieftine și sunt invazive. Dacă ai avut o intervenție chirurgicală, știi că recuperarea nu este ușoară. Ea presupune, încă de la nivelul de bază, o sumedenie de antibiotice și pot apărea o mulțime de probleme legate de rezistența la antibiotice. Prin urmare, cred că evoluția bioaugumentării la o scară mare va avea loc dacă se va reuși conservarea eficacității antibioticelor. Citește mai departe pe blogul Nemira.

___________________________________

Da, am publicat de curând o nouă carte. Se numește Omulețul din perete și alte povestiri fantastice și o poți găsi în următoarele locuri:

Ai înțeles. Cam peste tot.

Comentarii

comentarii

Tag-uri