În atenția domnului Gheracostea. Mă delimitez public de nominalizările EuroCon


Eurocon 2019Dragă Cătălin Badea-Gheracostea,

mi se întâmplă în ultima vreme să sufăr de sindromul impostorului. Probabil că are de-a face cu vârsta, cu depresiile, fricile și nesiguranțele omului de 40 de ani. Trebuie să recunosc, viața a fost generoasă cu mine, m-a răsfățat deseori și poate că tocmai de-aia m-am tot întrebat dacă merit un lucru sau altul.

Am citit în această dimineață lista nominalizărilor României pentru premiile Convenției Europene de Science-Fiction EuroCon și am constatat cu surprindere că Omulețul din perete și alte povestiri fantastice, volumul meu apărut în martie în colecția n’autor a Editurii Nemira, se află printre nominalizările trimise către organizatorii evenimentului ce se va desfășura anul acesta la Belfast.

Dragă Cătălin,

îți mulțumesc frumos pentru faptul că ți-ai amintit de volumul meu, însă cred că undeva, cumva s-a strecurat o greșeală. Ți-aș fi trimis un email sau un mesaj privat, însă nominalizările sunt deja publice, iar acest lucru nu face decât să-mi alimenteze temerile despre care îți povesteam la început. Și mă obligă să mă delimitez public de aceste nominalizări, așa cum am făcut și în urmă cu doi ani, când, din motive asemănătoare, am refuzat premiul Vladimir Colin. Și fac asta pentru că ”Omulețul din perete și alte povestiri fantastice” nu este o carte pentru copii, prin urmare nu are ce căuta la secțiunea Best work for children. Povestirile mele au elemente horror, conțin scene de sex și violență, prin urmare cartea mea nu își are locul într-o astfel de secțiune. Iar ultimul lucru pe care mi-aș dori să îl fac ar fi să îmi înșel cititorii.

Dragă Cătălin,

Fiindcă tu ești cel care a completat și expediat această listă, așa cum reiese din documentul publicat de Gazeta SF, te rog cu toată prietenia să faci corecția necesară și să scoți cartea și numele meu din rândul nominalizărilor.

Prezența cărții mele acolo este un lucru nedrept față de mine, de organizatori, de cititori, dar cel mai nedrept este față de autorii care au semnat cărți de literatură pentru copii în ultima vreme. Îți recomand, de pildă, volumul semnat de Iulian Tănase și Alexia Udriște, Extraordinara călătorie a ariciului Ariston. Mai sunt, cu siguranță, și alte cărți pentru copii publicate în ultima vreme, cărți care s-ar putea înscrie pe o listă de lucrări F&SF ce ar merita promovate la o convenție precum EuroCon.

Cu speranța că mesajul meu va fi înțeles corect și că nu o să mă transformi într-un impostor veritabil,

Marian Coman

Comentarii

comentarii