Cu Changing Skins, despre muzică și benzi desenate


Pe Ștefan și Horațiu de la Changing Skins îi știu de vreo cinci ani, de pe vremea când erau la început cu trupa și organizau primele lor concerte. Am scris câteva capitole din Fluviul Șoaptelor ascultând primul lor album, așa că am profitat de faptul că m-am întâlnit cu ei la Supererou și i-am luat la întrebări, mai ales că mâine (vineri, 24 noiembrie) își lansează noul album în București, la MȚR. Eu zic să mergeți să-i ascultați și să-i vedeți. 

 

Care-i treaba cu benzile desenate, Horațiu? Înțeleg că nu ești pentru prima oara la Supererou. Ești pasionat de comics?

Horațiu Ghibu

Horațiu și-a completat colecția de Swamp Thing.

Horațiu: Nu sunt aici pentru prima oară și cu siguranță nici pentru ultima. Prima dată am intrat în contact cu reviste de benzi desenate după Revoluție. Se găseau anumite titluri în limba franceză. Îmi aduc aminte că am cumpărat câteva numere din Jonah Hex și Swamp Thing. Ulterior am devenit pasionat si de Judge Dredd. Acum, că stau să îmi aduc aminte, am avut si Conan. Apoi… cărțile și filmele science-fiction m-au atras de mic, așa că a fost natural să îmi placă și benzile desenate. Din păcate nu am atât de mult timp de alocat acestei mici plăceri, dar atunci când pot, o fac cu mare drag!

Dacă ar fi să creezi un supererou românesc, care ar fi numele lui și ce superputeri crezi că ar avea?

Horațiu: Hmmm… neapărat ar trebui să fie ceva de la Vladimir Colin. Îmi amintesc de Legendele țării lui Vam. Cartea avea niște ilustrații, dar cred că ar fi fain să apară și o serie de benzi desenate. În rest, nu cred că aș putea să inventez eu un personaj… Dacă ar fi musai, aș alege ceva complet neoriginal, gen Dracula sau Terente. Astea cu Terente chiar ar fi benzi desenate pentru adulți (râde). Cred că în ambele cazuri, superputerile sunt clare…

Ștefan (râde): Eu aș merge pe Setilă la care aș adăuga puterea de a opri timpul sau măcar de a-l încetini. Și laser, musai trebuie să tragă cu laser din ochi și să aibă un costum extravagant, în culori închise.Ștefan Mustață & HAC!

Spuneți-mi de noul vostru album. A trecut ceva vreme de la primul și, dacă nu mă înșel, a trecut ceva vreme și de când ați înregistrat piesele pentru cel de acum.

Furia Oarbă

De 3 X H. Horațiu, Haiganu, HAC!

Horațiu: Așa este… Teoretic, noi ne-am planificat să lansăm noul disc, Coming of Age, acum ceva vreme. Din păcate nu a fost posibil. Într-un fel, nu ne pare rău. Am avut timp să îl aducem la o formă de care să fim mulțumiți 100%. Au ieșit anumite piese, au intrat altele. În plus, suntem încântați și de coperta discului. Am avut și ceva schimbări în componență în toți acești ani, dar acum cred că am ajuns la o stabilitate ce ne oferă un plus de confort. Fiecare din colegii mei are o poziție cheie în trupă și acest lucru se simte în echipă. Avem deja câteva demo-uri pentru un următor material de studio și de data asta sperăm să nu mai treacă atâția ani.

Care-i componența actuală a trupei?

Horațiu: — Adi Cotoară chitara bas, Dorian Cazacu – tobe, Ștefan Mustață – chitară solo și Horațiu Ghibu – voce.

Am remarcat că aveți videoclipuri foarte bine făcute, inclusiv unul de animație. Cine vine cu ideile, cum vă alegeți producătorii și piesele?

Ștefan: Tot timpul am avut parte de oameni talentați care au lucrat cu mult drag si dedicație la toate producțiile noastre video. În afară de videoclipul piesei Deeper and Deeper care a fost o producție Duckroom Studios, până anul trecut am lucrat exclusiv cu cei de la Fotofilm365. Cum ai menționat și tu, anul trecut am avut primul clip animat produs de Atelier Pankart, videoclipul fiind suportul video pentru single-ul Corporate Life. Pentru noul nostru single, Mr. Lovejoy, am păstrat colaborarea cu cei de la Fotofilm365, dar am apelat și la cei de la Mc 2. Mc 2 sunt o echipă profesionistă cu multă experiență, iar rezultatul final ne-a depășit așteptările.

Vineri aveți concert. Spune-mi mai multe detalii. Unde, când, cum?

Ștefan: Vineri, pe 24 noiembrie, lansăm acest al doilea album, intitulat „Coming of Age”, la Clubul Țăranului din București, de la ora 20.00. Au trecut 5 ani de la albumul de debut, așadar avem așteptări mari – și noi, și publicul. Am structurat cu atenție playlist-ul și vom cânta piese de pe ambele albume. CD-ul cu noul album e distribuit de A&A. Îl veți găsi în curând în librăriile Cărturești. Prietenul Dragoș Dicu (One night Stand) s-a ocupat de partea grafică și îi mulțumim pe această cale.

În deschidere, o să cânte Ancore. Este, într-un fel, tot un proiect de-al tău. Cum este să cânți și să compui pentru două trupe în același timp? Nu e obositor, nu te „schizofrenizează”?

Ștefan: Da, vineri urc pe scenă de două ori. Prima dată alături de Ancore, un cvartet punk&twist. În Ancore, veți avea ocazia să vedeți și să ascultați trei fete minunate și anume: Oana Marcu, Delia Carp și draga noastră colega Raluca Pascaru. Apoi, alături de Changing Skins împreună cu care, în scurt timp, vom sărbători zece ani de activitate. Ancore este cel mai recent proiect, la care lucrez împreună cu Peter Kolcsar de câteva luni bune. Am vrut să readucem puțin zona de twist, swing, cu noanțe de rockabilly, pe un fond punk. Cred că am reușit să surprindem un pic și nostalgia muzicii românești din anii 70-80… Bine, asta cu simțul umorului și păstrând, bineînțeles, proporțiile. Avem mare noroc cu Oana Marcu (voce) și Delia Carp (backing vocals) care din prima au înțeles despre ce e vorba, ba chiar au venit și cu un aport componistic și cu idei foarte bune pentru aranjamentele muzicale. Este minunat să compui pentru două sau mai multe trupe. E greu să renunți la ideile bune, dar care nu se potrivesc unui anumit gen muzical. Când ai oportunitatea de a scrie și pentru o a doua trupă este perfect. Nu te ”schizofrenizează”… Ba din contră, te ajută să te exprimi fără constrângeri, să duci piesele pâna la capăt în maniera în care sună cel mai bine și îți stimulează imaginația.

Escape the Disease

 

Comentarii

comentarii