În stradă


Poate că Brăila este o cauză pierdută. Aproape că aici a murit și speranța, călcată în picioare de impostură, de hoție și de sărăcie. Cele mai sclipitoare minți ale orașului au plecat de mult, iar cei câțiva oameni frumoși care s-au încăpățânat să rămână ori care nu au putut pleca sunt, în mare parte, resemnați sau închiși în bulele lor de semiconfort. Blazați. E un oraș în care mediocritatea pare că a câștigat lupta pe toate fronturile. În politică, în afaceri, în cultură. Un oraș corupt în care mârlănia este deseori aplaudată și în care nici șoaptele nu mai vorbesc despre dreptate.

Am ieșit însă în stradă la Brăila, aseară. Am ieșit mai mult pentru mine. Fiindcă știu că vorba aia a lui Edmund Burke e adevărată, vorba aia care zice că ”pentru ca răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic”. Și parcă nu pot să nu fac nimic. Nu pot să accept că, pe șest, un grup infracțional organizat pune la cale marea evadare pentru o gașcă de complici închiși în pușcării sau aflați în drumul către ele. Și adevărul e că pare că multe lucruri nu poți să faci. Dar poți arăta că nu ești de acord cu asta. Poți ieși și poți vorbi cu cei care gândesc ca tine. Poți să te desfaci din strânsoarea resemnării. Și să înțelegi că, în final, solidaritatea poate muta munții.

Probabil că erau – 10 grade, însă m-a încălzit gândul că nu sunt singur. Nu mai mult de treizeci de oameni au venit în fața primăriei din Brăila. Puțini, evident, dar sentimentul ăla că există încă o licărire de bine în orașul ăsta înghețat e mare lucru. Că aici mai sunt încă oameni care înțeleg pericolul pe care-l reprezintă asaltul asupra justiției. Oameni care înțeleg că dacă răul ăsta va fi făcut, atunci chiar nu va mai exista nicio speranță. Întreaga țară va fi o Brăilă înghețată. Fără suflu, fără strălucire, supusă unui clan pentru care legea nu se aplică.

PS – O să ies la plimbare și în seara asta, pe la 18.00. Și mâine seară, și în alte seri. Până când totul va fi definitiv pierdut ori până când, din contră, atacul asupra justiției va înceta.

Comentarii

comentarii


1 comment

Add yours
  1. Enache Alexandra

    A trecut ceva vreme de cand nu am mai fost in Braila. Este o zona destul de interesanta. Am inteles ca s-a schimbat enorm de mult in ultimii 10 ani. Pacat ca lucrurile in tara asta merg pe dos si nu se face nimic asa cum trebuie.

+ Leave a Comment