Turneul. Ca un an care se sfârșește


Nu obișnuiesc să-mi fac bilanțuri. Nu prea trag linii, nu scad și nu adun bunele și relele de peste an. Cred că lucrurile se socotesc altfel ori nu se socotesc deloc. Viața e un drum continuu, iar anii și bilanțurile anuale sunt în mare parte doar convențiile noastre pornite din nevoia de repere și de revoltă în fața deșertăciunii. Am promis însă că o să revin cu un text despre turneul de promovare a romanului ”Haiganu. Fluviul Șoaptelor” și nu aș vrea să las anul ăsta să treacă fără să-mi țin promisiunea și, mai cu seamă, fără a le mulțumi celor care m-au susținut în acest demers.

Turneul a fost, în fond, finalul meu de an ori finalul lucrului la cartea pe care am început-o în 2012 pentru a fi publicată, în foileton, în revista ”Harap Alb continuă”. Să vă mai spun oare cât de fericit sunt că romanul ăsta a apărut și cât de bucuros pentru mesajele pe care le-am primit de la voi, pentru notele și review-urile de pe Goodreads, pentru recenziile de pe bloguri ori din reviste? Sunt tare mândru de toate astea și bucuros că romanul meu v-a plăcut, așa că o să încep prin a vă mulțumi vouă, tuturor celor care ați citit cartea, tuturor celor care ați cumpărat-o ori ați împrumutat-o, tuturor celor care mi-ați scris ori ați participat la întâlnirile din țară, celor care mi-ați strâns mâna ori m-ați felicitat, tuturor celor care ați alunecat în lumea lui Haiganu.

Apoi o să-i mulțumesc lui Mihai Ionașcu fiindcă m-a făcut complice la aventura HAC! și că mi-a dat în acest fel prilejul să scriu ”Fluviul Șoaptelor” și să particip la dezvoltarea unui univers fantasy de care nu mă mai pot sătura, Roxanei Ionașcu și familiei Lăpușan pentru sprijinul lor discret, Ionelei pentru efortul depus zi de zi în timpul turneului pentru a-mi găsi cele mai bune cazări și spații de lansare, lui Cip pentru campania de pe Facebook, celorlalți foști și actuali membri ai echipelor HAC! și Zitec ce au fost implicați în vreun fel în dezvoltarea lumii lui Harap Alb ori în lansarea de la Gaudeamus sau din alte părți. Mulțumiri cu totul și cu totul speciale lui Andrei Moldovan, cel care a realizat coperta și ilustrațiile din roman, Anei-Maria Arsene și lui Cătălin Badea-Gheracostea pentru redactare, corecturi și feed-back și lui Bogdan Chelaru pentru că mi-a fost alături la București și la Iași.

Și fiindcă am pomenit de Gaudeamus, acolo unde a debutat turneul de promovare, vreau tare mult să le mulțumesc actorului Emilian Oprea și lui Ionuț Vulpescu, fostul ministru al Culturii, pentru că au acceptat să participe activ la lansarea de la Romexpo.

Lansării de la București i-a urmat prezentarea de la Galați unde m-am bucurat de sprijinul actorului Cristi Gheorghe și al echipei Teatrului Dramatic Fani Tardini, dar și de cel al jurnaliștilor de la Viața Liberă, Monitorul de Galați, Antidotul și Realitatea TV Galați – Brăila.

La Brăila, prezentarea a avut loc în Music Pub, așa că am a-i mulțumi lui Cătălin Curcă, nu numai pentru găzduire și moderarea întâlnirii, ci și pentru eforturile pe care le face aducând la Brăila spectacole live de muzică și teatru într-o perioadă în care orașul își continuă scufundarea. Mulțumiri colegilor de la Obiectiv pentru promovare, în mod special Monicăi Paraschiv pentru acest interviu.

Cred că e clar deja că una dintre concluziile care se pot trage după turneul meu este că petru un asemenea maraton, sprijinul presei locale – și nu numai – este esențial. Am a le mulțumi tuturor jurnaliștilor care au mediatizat evenimentul în cele 22 de orașe prin care am trecut, în mod special lui Claudiu Pădurean (Cluj), Camelia Onciu (Brașov), Teo Rusu (Piatra Neamț), Ada Codău (Constanța), Sânziana Ionescu (Constanța), Adrian Popovici (Suceava), Gheorghe Băltățescu (Bacău), Irinel Călin (Tulcea) și lui Sorin Rugină și echipei de la Realitatea TV Galați – Brăila, jurnaliștilor de la Adevărul, Hot News, Radio România, TVR 2, România Liberă, Expres TV, Bistrițeanul, TV1 Satu Mare etc.

A doua concluzie și poate cea mai importantă este cea legată de importanța librarilor în organizarea unor asemenea evenimente și, în general, în vânzarea de carte. Când te afli în turneu îți este imposibil să controlezi de pe drum aspectele care țin de organizarea evenimentului în plan local, așa că totul depinde în mare parte de sprijinul gazdelor. Am avut surprize plăcute în orașe precum Deva (Diverta) și Baia Mare (Mihai Eminescu), spre exemplu, unde estimam prezentări eșec, dar unde am găsit echipe de librari extraordinari care, prin propriul magnetism, au reușit să strângă oameni și să pună bazele unor întâlniri de succes. Tot în topul librarilor îi menționez pe Marian Coman și echipa sa de la Habitus (Sibiu) și pe Vali Derevlean (Librarium – Cluj), oameni speciali, dedicați uneia dintre cele mai fruoase meserii din lume.

Într-un astfel de turneu, sprijinul unor prieteni din plan local poate fi esențial. Așa s-a întâmplat la Satu Mare, unde implicarea lui Horia Nicola Ursu a fost mai mult decât binevenită ori la Piatra Neamț, unde m-am bucurat de sprijinul lui Dan Popescu. Tot așa, Ovidiu Bufnilă m-a însoțit la Iași, la Piatra și la Bacău, Cătălin Badea-Gheracostea la București, Iași și Suceava.

Turneul a semănat cumva cu anul pe care astăzi tocmai îl închei. La fel ca acest an, turneul a fost dedicat cărții Zeului Osândit, iar în momentele esențiale la fel ca în 2015 am fost înconjurat de prieteni, de cărți și de cititori. Pe drum, la fel ca atunci când am scris romanul, am fost singur (scrisul este o aventură solitară, nu-i așa?), iar opririle în cele 22 de orașe au semănat cumva cu episoadele ”Fluviului” publicate în revistă din 2012 până anul ăsta.

Ne vedem în 2016, dragilor. Lucrând la o altă carte, pregătind alte întâlniri. Să aveți parte de călătorii și de lecturi plăcute!

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours