Târgu Mureș, Sf. Gheorghe, Iași, Suceava. Oameni și literatură


Trebuie să îmi cer scuze. Ultima parte a turneului s-a desfășurat într-o viteză amețitoare, distanțele au fost mai lungi și n-am apucat să vă povestesc cât de bine m-am simțit la Târgu Mureș, de pildă. Îi mulțumesc Claudiei Sârbulescu pentru sprijinul acordat acolo, jurnaliștilor și cititorilor veniți la întânirea de la Diverta, apoi lui Ionel, Victor și Răzvan. Târgu Mureș are un farmec aparte, iar oamenii lui sunt plini de umor. Ceva din parfumul orașului s-a păstrat și în următoarea oprire din traseu, la Sfântu Gheorghe. Joi noapte, orășelul ăsta pe care-l vizitasem ultima oară în urmă cu mai bine de 15 ani era teribil de viu. Mi-am petrecut o bună bucată din noapte ascultânt live etno jazz și folclor unguresc. Eram singurul român de acolo, însă am fost mai mult decât bine primit de oamenii locului. Sfântu Gheorghe a candidat la titlul de capitală culturală europeană în 2021 și vă rog să rețineți că joi noapte, în localurile din oraș aveau loc concerte cu zeci, poate sute de spectatori. Nu, orașul nu a intrat în finală, însă treaba asta spune ceva despre apetența oamenilor pentru actul cultural, chiar dacă, în absența unor contacte locale, lansarea mea a fost un eșec. Sper să apuc să scriu un text pe această temă, mai ales că în acest turneu am văzut mare parte dintre orașele candidate, iar oftica brăilenilor că nu au intrat pe lista scurtă NU este justificată. Brăila, din punctul meu de vedere, nu avea ce căuta acolo.

La Iași, am avut parte de una dintre cele mai reușite lansări din turneu. A contat și faptul că am revăzut prieteni vechi, colegi de facultate, oameni dragi. La Iași mă simt mereu ca acasă. Am petrecut 5 ani acolo și, chiar dacă s-a schimbat incredibil în ultimii ani, ceva îmi spune că nu au trecut mai mult de câteva luni de când îi colindam străzile din Păcurari până în Nicolina ori din Copou până în Tudor. De Iași mă leagă lucruri adânci, iar cărțile mele nu ar mai fi fost așa ori nu ar fi fost deloc dacă nu aș fi avut experiența ieșeană. La prezentarea din Librăria Cărturești din Palace Mall am avut bucuria să-i reîntâlnesc pe Ovidiu Bufnilă, Cătălin Badea Gheracostea, Dan Doboș și Vlad Frânghiu, dar și pe Bogdan Chelaru, graficianul TFB. A fost o asistență numeroasă și am dat o mulțime de autografe, apoi am stat la povești până târziu cu oameni pe care nu-i văzusem de o veșnicie.

Ieri seară, am pășit în Bucovina, la Suceava. M-a însoțit și Cătălin Badea Gheracostea, iar la întâlnire a venit și Dan Popescu, sefist cu state vechi în fandom. Prezentarea a avut loc în Librăria Cărturești din Iulius Mall și printre cei care au venit la întâlnire s-au aflat membrii Clubului Sygnus. M-am bucurat teribil să o revăd și pe Oana, unul dintre cei mai frumoși oameni pe care i-am cunoscut odinioară la Iași. A trecut un deceniu și jumătate, cred, de când ne-am văzut ultima oară. În reîntâlnirile acestea e vorba despre timp. Despre cum trece prin noi și cum lasă urme. Despre cum ne mângâie ori cum ne rănește. Și e vorba despre bucuria revederii.

Târziu, către noapte, i-am făcut o vizită și lui Mircea Nanu Munteanu, apoi n-am vrut să închid ziua fără să mănânc una dintre specialitățile bucovinene – o minunată ciorbă rădăuțeană care a mers perfect la o discuție despre oameni și literatură cu George Sauciuc.

Această prezentare necesită JavaScript.

În seara asta ajung la Piatra Neamț. De la ora 18.00, la Librăria Diverta Galeria. Vă aștept cu mare drag.

 

 

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours