De la Bacău, la Tulcea. Și cărțile care te caută


Această prezentare necesită JavaScript.

Bacovia nu se putea naște decât la Bacău. Am prins cerul ăla întunecat acolo. Gri. Cerul care merge pe burtă și se târăște peste oameni, umezindu-i lasciv și băgându-le frigul în oase. Lansarea a fost modestă, iar discuția cu librarul aflat la un pas de a-și închide afacerea cu cărți, ușor deprimantă. Doar Ovidiu Bufnilă părea venit din lumea mea. Plin de viață și vibrând de o tinerețe lăuntrică de invidiat. A… și tânărul care a încercat să ajungă la lansarea din Cluj și nu a reușit, dar a așteptat să mă intercepteze la Bacău. Și băiatul acela, Andrei, venit împreună cu mama lui. Și jurnalistul convertit la fantasy. Și domnul cu primul număr din HAC! Și… Ba nu a fost o lansare modestă. A fost o lansare ok. Doar cerul ăla se târâse și se lipise de hainele mele. Dacă sunteți în Bacău, mergeți și cumpărați cărți de la Glissando. Nu lăsați librăriile să moară.

Încă de la Cluj mi se făcuse poftă de Alessandro Baricco, însă acolo nu mă putusem hotărî ce să cumpăr, apoi a fost prezentarea mea și, în final, am ieșit din librăria lui Vali Derevlean fără nicio carte. La Bacău însă mi-am amintit subit și am vrut să știu ce cărți de Baricco erau în librărie. ”De trei ori în zori” figura în evidența computerizată. Și dă-i și caută prin librărie. Subțire și scumpă carte. Însă minunată. Perfectă pentru aventura mea prin hoteluri.

Am citit o vreme în Cafeneaua Teatrului, apoi m-am grăbit către ”casă”. La recepție, doi puști de clasa a II-a. Și, când dau să urc, unul dintre ei mă abordează direct.

– Dumneavoastră sunteți scriitor?

Am continuat apoi să vorbesc cu cei doi copii care citeau ”Amintiri din copilărie”, despre Ion Creangă, cărți și benzi desenate. Și cerul a zburat din hainele și din oasele mele.

A doua zi a nins.

*

După două zile, adică ieri, eram deja la Tulcea, la Casa Avramide, într-o sală plină de tineri. Iar prezentarea mea s-a prelungit într-un minunat dialog cu ei, până ce am fost obligat să-l opresc fiindcă năvălea peste noi o serbare de Crăciun cu prichindei și cântece de iarnă. La Tulcea m-am întâlnit cu Alexei pe al cărui frate îl văzusem cu vreo zece zile înainte, într-un alt colț de țară, la Oradea, dar și cu jurnalistul Irinel Călin. Mulțumesc frumos echipei Bibliotecii Județene Panait Cerna. Mulțumesc frumos, Casa Avramide. Mulțumesc frumos, Tulcea. M-am simțit minunat.

Astăzi, de la ora 18.00, am ultima prezentare în cadrul turneului. Ne vedem la Librăria Prăvălia cu Cărți din Constanța.

 

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours