Alba Iulia – Deva – Arad


DSC_0505Ieri dimineață am plecat din Alba Iulia după o noapte în care n-am prea închis ochii. E destul de ciudat să schimbi în fiecare seară perna pe care pui capul, iar subconștientul meu a început să-și manifeste nedumerirea și nemulțumirea. De la Alba la Deva ajungi ușor, o bună bucată de drum fiind pe autostradă, iar cetatea Devei, construită pe dealul la poalele căruia se odihnește orașul, ar putea să-ți amintească puțin de castelul din Praga, cel care domină capitala Cehiei și l-a inspirat pe Kafka să scrie unul dintre cele mai bune romane ale literaturii universale.

Am luat cu mine la drum o răceală ce-mi parazitează nu numai nasul, vocea și respirația, ci și conștiința, creându-mi o permanentă stare de amorțeală și o ușoară amețeală, senzația aia că privești lumea printr-un tub întunecat. Racordurile la realitate îmi erau așadar, ieri, cumva pufoase, cu atât mai mult cu cât nu băusem nicio cafea și nici nu dormisem, așa că atunci când am fost întâmpinat de Iavor și doamna Elena de la librăria Diverta din Deva, mi-a părut pentru o clipă că m-am întâlnit cu Gabriel și Nedelia, personajele din revista HAC! La fel de plini de viață și de dorința de a ajuta. Oameni îndrăgostiți de carte și de oameni.

Dincolo de discuțiile pe marginea romanului meu și a revistelor de benzi desenate, pe cititorii din Deva, în principal adolescenți entuziaști și bucuroși că ne-am întâlnit, i-am rugat să citească scriitori români contemporani, să nu se priveze de bucuria aceasta, a descoperirii unor texte valoroase scrise de oameni de lângă ei.

M-am bucurat să-l reîntâlnesc la Deva pe Marius Olar, un inventator român de jocuri logice, pe care l-am cunoscut în urmă cu vreo 20 de ani la Atlantykron. Alături de el, de Marinia și de domnul Țețe am petrecut apoi câteva zeci de minute la o cafea ce avea să-mi fie sprijin pentru drumul ce mă aștepta către Arad.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cei 140 de kilometri, pe o ploaie măruntă și rece, m-au stors de ultimul strop de vlagă, însă Aradul, viu, îmbrăcat în lumină și cu străzile populate de oameni, mi-a redat pofta unei scurte plimbări nocturne pe străzile din centru.

În această seară, de la ora 18.00, o să fiu la librăria Cărturești din Atrium Center Arad.

Vă aștept cu mare drag.

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours