Butterfly effect. Congratulations, Jeff!


Marian Coman, Horia Nicola Ursu, Jeff VanderMeer și Michael Haulică

Marian Coman, Horia Nicola Ursu, Jeff VanderMeer și Michael Haulică

Pe Jeff VanderMeer l-am cunoscut cu niște ani în urmă, în București, cu ocazia lansării primului său roman publicat în România. Cred că se întâmpla în 2006. Tot atunci, și tot la Tritonic, grație lui Michael Haulică, Horia Nicola Ursu și Bogdan Hrib apărea antologia ”Transformarea lui Martin Lake și alte povestiri”, în care, alături de textul lui Jeff, mai erau incluse povestiri de Nicola Griffith și K.J. Bishop, precum și textul meu ”Testamentul de ciocolată”, ce a stat la baza romanului cu același nume pe care l-am publicat un an mai târziu.

Nu peste multă vreme, ”Le testament de chocolat”, în traducerea Coraliei Telea, era inclusă în antologia lui Horia Nicola Ursu și… Jeff VanderMeer intitulată ”Millennium Est. Cinq histoires fantastiques” și lansată la Festivalul Utopiales, în Franța. Dacă aveți prieteni cititori de limbă franceză și doriți să le dăruiți povestiri SF&F românești, puteți găsi cartea AICI (print) sau AICI (kindle).

Jeff avea să mă surprindă și mai târziu, semnalând pe site-ul său apariția experimentului meu Fingers and other fantastic stories, dar și printr-o utilă corespondență pe care am purtat-o via e-mail. Și-apoi, tot Jeff VanderMeer a fost cel care m-a rugat să răspund, în 2012, unei anchete derulate de Weird Fiction Review. Vorbind despre Harap Alb, în răspunsul acela am sădit, fără să știu, sămânța colaborării mele de mai târziu cu ”HAC!”.

Cum ziceam, ca și viața, literatura este făcută de multe ori din întâlniri. Și din amintiri. Și din strângeri de mână. Și din recunoștință. Și din miraculosul butterfly effect. Mulțumesc Mike, Horia, Jeff.

Noaptea trecută, ”Annihilation”, romanul lui Jeff VanderMeer, a obținut premiul Nebula, una dintre cele mai importante distincții dedicate literaturii SF. Nu am citit încă romanul, însă trăiesc o imensă bucurie pentru faptul că unul dintre cei mai generoși, mai pozitivi, mai talentați, mai deschiși și mai calzi oameni pe care i-am întânit este recompensat cu Oscarul literaturii de gen. Congratulations, Jeff!

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours