Au semănat dezastrul. Anul viitor culegem roadele


Măsurile convenite cu FMI includ majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie, creşteri salariale individuale în sectorul bugetar pentru profesorii debutanţi şi medici rezidenţi. În plus, pensiile vor fi indexate cu 3,76%. Toate aceste măsuri menite să dea cu o mână într-un nou an electoral îi vor spolia pe toţi românii, luând cu două mâini din buzunarele tuturor. Lovitura cea mai puternică vine odată cu scumpirea puternică a carburanţilor. Astfel, guvernul a decis majorarea accizelor la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru, ceea ce va duce la o explozie generală şi de necontrolat a preţurilor, la scăderea consumului şi la intrarea într-un nou cerc vicios. Contramăsura disperată a BNR de a forţa ieftinirea creditelor în lei pentru a încuraja consumul este cel mai probabil o aspirină dată unui bolnav de cancer.

Apoi… scumpiri vor veni şi din cauza creşterii tuturor celorlalte accize, foamea de bani a guvernului fiind de nestăvilit, iar singura sa politică pare a fi şablonată pe dictonul „taxe şi impozite”. Aşa că urmează noi impozite pentru construcţii ale persoanelor juridice exceptate până acum de la taxare (depozite, magazii, reţele de transport electricitate, stâlpi de electricitate etc.), măsură care va duce probabil la alte creşteri de preţuri în domeniul energiei electrice şi o nouă greutate pusă în cârca investitorilor. Peste toate, inflaţia va domni ca o mamă bună, iar de creşterile salariale cu care Ponta va defila la început de an se va alege praful.

Poate că nu aş privi măsurile pregătite de Guvern cu atât de multă neîncredere şi teamă, însă istoria de un an şi jumătate ne arată că liderii USL nu sunt capabili să gândească şi să aplice un plan de relansare economică, bilanţul acestui guvern însemnând privatizări eşuate, eşec după eşec în politica externă, destabilizarea unor instituţii funcţionale, lipsa unui program de combaterea a şomajului, creşterea evaziunii fiscale, blocarea investiţiilor, eşuarea modificării Constituţiei, a regionalizării şi a descentralizării.

Tu ce crezi că-ţi va aduce anul viitor cel mai cinstit guvern din istoria României?

Pentru comentarii: http://www.obiectivbr.ro/au-semanat-dezastrul-anul-viitor-culegem-roadele

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours