Cărtărescu sau caloriferul?


Nu-l cunosc pe Mircea Cărtărescu. Nu l-am întâlnit niciodată, nu am schimbat niciun e-mail ori sms. Am comunicat doar pe unicsens, telepatic (ce altceva e literatura daca nu telepatie, se întreba Stephen King?), citindu-i unele cărți și o mare parte din editoriale.

Nu am publicat în străinătate tradus de ICR, nu am beneficiat de vreo bursă, nu fac parte din nicio gașcă, cumetrie, castă, frăție literară. Cu cei câțiva prieteni din literatură mă văd rar. Din ce în ce mai rar, aș zice, pe la câte un târg de carte.

Nu-mi amintesc când am auzit pentru prima oară pe cineva înjurându-l pe Mircea Cărtărescu. În urmă cu vreo 4-5 ani, cred, la o prezentare a Testamentului de Ciocolată la Pitești, dacă nu mă înșel. Era un nene, un scriitor/actor/ guru al vieții culturale din Argeș. Faptul că nu-mi amintesc numele lui nu știu dacă înseamnă ceva. Este posibil să fiu eu ignorant. Apoi istoria asta cu înjurăturile la adresa lui Cărtărescu a început să se repete din ce în ce mai des. Scriitorași din Brăila, mici editori sau posesori de mici sinecuri culturale dintr-un oraș sau altul.  Traduceri, de ce iubim femeile, nobel… cred că acestea sunt cele trei șabloane care se găsesc cel mai adesea în bârfele la adresa sa. M-am obișnuit să torn apă pe foc lăudând ”De ce iubim femeile” cu atâta patos încât, de dragul meu ori din consternarea că nu sunt în trend, discuțiile se închideau repede. Însă nu am înțeles niciodată care sunt resorturile acestei aversiuni. M-am lămurit, cu timpul, că cei mai mulți dintre cei care au de împărțit ceva cu ”Cărturescu” nu îi citiseră nici măcar un text.

Acum, atacurile la adresa scriitorului par să se instituționalizeze. Poate pentru că este un simbol, poate pentru că cineva își închipuie că face parte din gașca cu zei a dreptei, alături de Pleșu, Liiceanu, Patapievici ori Tismăneanu. Și dă-i și luptă! Faceți cum vreți, demolați ce doriți, puneți pe socluri un calorifer și bustul din fibră de sticlă al lui Dan Spătaru. Dar, înainte de asta, citiți o carte de Mircea Cărtărescu.

Comentarii

comentarii


2 Comments

Add yours

+ Leave a Comment