Să vă ia naiba de pomanagii!


Un prieten s-a întors, zilele trecute, dintr-o scurtă călătorie în Viena şi-mi povestea că singurii cerşetori de pe străzile capitalei Austriei erau români. Se întâmplă la fel în Franţa, Italia, Spania, Belgia ş.a.m.d. Capitalele Europei colcăie de cetăţeni români care câştigă uneori câteva sute de euro pe zi etalându-şi bubele, cioturile ori palmele întinse, scrâşnind afonic din viori dezacordate ori lălăind tânguieli în toate limbile pământului.

Mila – un sentiment dumnezeiesc pentru ortodoxie – devine, în practică, motorul unei industrii diabolice care-i pune pe de o parte pe cei ce stau şmechereşte cu mâinile întinse şi, de cealaltă parte, pe cei care, cu falsă generozitate, dau de pomană. Iar pomana nu mai este doar farfuria de mâncare caldă ori boţul de colivă pe care, cu dragoste şi compasiune, îl împărţeau bunicii noştri, nici mărunţişul aruncat în mâinile unui copil murdar şi gălăgios doar pentru a nu-l mai vedea în faţa ochilor, ci, deseori, o grămadă de bani votată prin parlament ori prin consilii locale după un calcul în care, matematic, sunt puse în ecuaţie fondurile de la buget, voturile şi sinecurile.

Pomana oferită din bani publici devine expresia unui stat în care demnitatea nu mai este o calitate, iar respectul pentru cei care muncesc cu adevărat nu există. Ieri, de ziua lor, românii au primit de pomană sute de mii de porţii de mâncare – de parcă erau la parastas, nu la o sărbătoare -, iar alaltăieri, în unanimitate, consilierii locali din Brăila au votat o nouă pomană pentru clienţii CET: micşorarea – pentru a doua oară! – a preţului gigacaloriei, vot de care beneficiază, în principal, o minoritate rău-platnică şi nişte manageri incapabili. Iar dacă pe primar şi pe consilierii social-democraţi îi înţeleg – până la urmă, tipul ăsta de administraţie publică specific statului asistenţial a fost brevetat de PSD -, nu îi înţeleg pe liberali şi pe democrat-liberali.

Nu mă aştept, dar am pretenţia de la reprezentanţii unor partide de dreapta să-şi respecte principiile doctrinelor pe care le reprezintă şi pentru care au fost votaţi. Fiindcă tipul ăsta de pomană cu care ei au fost miercuri de acord, în armonie perfectă cu reprezentanţii PSD, este, în fond, o agresiune împotriva celor care muncesc şi care îşi plătesc la timp taxele, impozitele şi facturile.

Să iei fără oprire din banii publici pentru a sprijini o societate falimentară, de dragul unor manageri incompetenţi şi al unor familii care „uită” să îşi plătească întreţinerea, este o bătaie de joc la adresa majorităţii care a înţeles că relicva comunistă numită „CET” nu are niciun viitor. Să pompezi an de an şi lună de lună miliarde peste miliarde în această groapă este, în fond, un furt legalizat din buzunarul celorlalţi şi un semn de dispreţ faţă de ideea de piaţă liberă.
Şi mai e ceva: dovada clară a faptului că politicienii brăileni sunt o masă compactă de incompetenţi fără viziune şi fără crez, dar cu dragoste de paraziţi. Să vă ia naiba de pomanagii! Da, da, de ziua ta!

Editorial publicat inițial în Obiectiv – Vocea Brăilei

Comentarii

comentarii


+ There are no comments

Add yours