Fiindcă-i 22. Cine-a tras în noi?


A vorbi despre drepturile revoluţionarilor la Brăila pare de un suprarealism desăvârşit fiindcă, se ştie, revoluţia abia de-a adiat prin oraşul nostru, roşu până în măduva oaselor. Pierduţi moral de decenii, cei mai mulţi brăileni nu şi-au dorit nici în ’89, nici în ’90 şi nici nu-şi doresc vreo schimbare în adevăratul sens al cuvântului. Şi l-au ales pe fostul prim-secretar drept primar vreme de zece ani şi au continuat linia desenată de perestroika comunistă până hăt, încoace. Citește mai departe…

Comentarii

comentarii

Categoria

4 Comments

Add yours
 1. John from London

  Imi pare bine ca sunt ziaristi ca si tine la Braila , sincer apreciez ffff mult cum ai scris, am fost si eu la revolta din 1989 da nu am cerut nimic niciodata , nici de la Romania nici de la UK , am avut nu am avut , am muncit pentru fiecare pence , e rusinos sa ceri avantaje pentru ca ai vrut sa traiesti liber , eu asta cred .

  La buna vedere Jonathan

 2. Marian

  @ John – Multumesc. Si tot respectul pentru faptul că în 89 ai iesit în stradă. Până la urmă, nu am nimic împotriva unei forme de recunoștință socială față de cei care au riscat cumva, însă… dacă o să te uiți pe lista revoluționarilor din Brăila o să ai bucuria să-i vezi în frunte pe Titel Crăcănatu și Dumitru Buricea. În plus, foști informatori la secu și niște unii care au parvenit între timp și au devenit tentative de politicieni locali. Și, până la urmă, despre ce revoluție vorbim la Brăila? Așa cum spuneam în editorial, ieșirea în stradă de la noi a avut loc după fuga lui Ceaușescu, adică după căderea regimului. Prin urmare, nu a fost tocmai o revoltă, ci o ieșire în semn de ”solidaritate” cu cei din Timișoara și București care reușiseră să răstoarne sistemul. Că, așa cum spuneam, din cauza incompetenței armatei, oamenii s-au împușcat între ei, asta e partea a doua. Ei nu s-au luptat cu teroriști, nu i-a împușcat securitatea, nu i-au bătut sau arestat miliția ori comuniștii. S-au pocnit între ei pe stradă, dacă îl prindeau pe unu cu haină de blană, cu căciulă de astrahan ori cu număr mic la Dacie, dacă aveau boală pe un milițian ori dacă au găsit pe cineva prin clădirea prefecturii. Și, mai ales, s-au împușcat între ei. Apoi, după răbufnirea asta și după o scurtă arestare a lui Lungu, l-au readus pe tataia în fruntea orașului fiindcă, se știe, la Brăila, față de alte orașe, pe vrea împușcatului ”se trăia mai bine”. Se fura din agricultură, se făcea troc cu mîncare, se fura din combinat, se făcea troc cu hîrtie și celofan, cu pește, icre, brînză, cu orice… În fine… o să revin cu un text cîndva, despre toată această poveste.

 3. John from LONDON

  Da agreez ce ai scris , e drept , mai nasol e ca si azi e cam totasa , ba mai mult am sentimentul ca noi astea de am fost „deportati ” prin tari straine ca am fost deportati asta sa fie clar am inceput sa fim considerati ca pa vremea ailalta „tradatori”
  Multi din noi am plecat de prea mult „bine” se stie , ne-am recladit o noua viata , iar acum cate un politician care se crede destept incepe sa speculeze in scop politic situatia noastra , mai mult sunt voci ca sa dam banii de scoala inapoi si sa nu mai votam ca scot ei „oamenii” in piete de parca nu a fost deajuns suferinta in comunismul ala blestemat , noua cine ne da tineretea inapoi?Da munca patriotica neplatita da umilinta da banii nostrii din contributiile sociale ( ca eu unul nu ii mai vreau)?
  Da sunt mandru ca sunt britanic , stiu ca oriunde ma aflu cuiva ii pasa de mine chiar daca e din obligatie , mandru ca sunt roman? ma mai gandesc!
  Emigratia nu e un lucru simplu e o „nastere” cu forcepsul si la nivel mental e o furtuna , unii reusesc altii nu , ambasadele si consulatele nu sunt interesate de cetatenii lor si mai apar si cativa pacalici de politicieni care vor sa ii prosteasca pa disperatii care nu mai au nici o resursa prin strainatati!

  Nu a fost deajuns ca am fost obligati sa traim in comunism , am iesit in strada sa ce??? sa ii vad pe papagalii aia cum se bat sa isi ia beneficii materiale nemeritate.

  Eu pe Ion Iliescu nu il iert ca ne-a furat speranta , poate ca sunt tampit , da asa gandesc si oricum o fac pa bani mei!

  D-ta domnule Coman esti tanar mai ai timp eu am 41 de ani , nu mai contai pe mine , o spun cu amaraciune..

  Cu stima Jonathan

 4. Marian

  @ John – Da, îți dau dreptate. Majoritatea prietenilor mei au plecat din țară, născându-se, așa cum spui, în alte țări. Sunt, la rândul meu, un emigrant. Unul care nu a plecat, însă. Care a ales, din motive pe care acum le înțelege din ce în ce mai puțin, să rămână.
  Mulțumesc pentru comentarii. John.

+ Leave a Comment