Când moare un Actor


Cornel CimpoaeCând moare un Actor nu moare doar un om. Nu moare doar un prieten, un amic, o rudă, un dușman ori cineva de care ai auzit cândva. Când moare un Actor se sting zeci, poate sute de suflete, pe care el, Actorul, le-a împrumutat pentru rolurile sale. Când moare un Actor e ca şi când s-ar prăbuși un înger ce ar trage după el, în neființă, viețile celor de care, până atunci, s-a îngrijit. Da, când moare un Actor, lumea nu pierde doar un om, nu pierde doar un suflet, ci un lanț întreg de vieți, o serie întreagă de roluri pe care Actorul le-a jucat, pe care și le-a însușit, pe care le-a trăit. O mulțime de roluri cu care s-a confundat, cu care s-a înlocuit. Pentru care s-a abandonat.

Când moare un Actor, te-ai aștepta ca piesa să se încheie, cortina să cadă, apoi să auzi ropote de aplauze şi, când scena se luminează din nou, să vezi Actorul ridicându-se şi aplecându-se, magic, în fața ta… Doar că a venit vremea să te înclini tu în fața lui. Şi să-i mulțumești pentru orele în care te-a ajutat să uiţi de problemele tale, deschizându-ți porțile către alte lumi. Către lumile acelea în care Actorul a crezut atât de mult încât le-a făcut să fie reale. Fiindcă mai mult decât orice, puterea unui Actor, puterea unui artist adevărat este aceea de a te convinge că trăiești în lumea lui. Alta decât cea care te stoarce de energie în fiecare zi.

Când moare un Actor, universul nostru nu se oprește în loc. Însă zeci de alte universuri se sting, iar porţile prin care ai păşit în ele se închid. Când moare un Actor e mai trist decât atunci când moare un scriitor, e mai trist decât atunci când moare un pictor ori un mare muzician. Nu păstrezi niciun rând scris, niciun tablou, niciun CD. Îți rămân doar amintirile, ca niște frunze uscate, zdrențuite, înghesuite, dar încă pline de culoare.

Grăbit, zilele trecute, un Actor a murit. Cortina a căzut, iar Actorul a rămas nemișcat, în spatele ei. Rămas bun, Cornel Cimpoae! Rămas bun, Actorule!

Publicat inițial în cotidianul Obiectiv – Vocea Brăilei

Comentarii

comentarii

Categoria

+ There are no comments

Add yours