Ce tip fain


remusPe Remus Cernea l-am cunoscut in anii ’90, la o intilnire literara, la Sarata Monteoru. Pe vremea aia avea o rubrica despre muzica electronica si literatura intr-un saptaminal cultural. Eu eram la liceu, iar el avea putin peste 20 de ani. Nu ne-am mai intilnit de atunci si presupun ca nici nu-si aminteste scurta stringere de mina ori cenaclul nocturn in care a citit o scurta povestire. Peste citiva ani, una dintre povestirile mele a aparut intr-o antologie electronica (probabil ca printre primele din Romania) realizata in cadrul unui program coordonat de el. Apoi, multa vreme, nu am mai stiu nimic despre Remus Cernea. L-am redescoperit cu bucurie intr-un volum publicat de editura Tritonic, aceeasi editura care a publicat si cartile mele. Apoi l-am vazut luptindu-se pentru apararea Parcului Carol si i-am urmarit discret, dar admirativ, activitatile ecologiste ori pe cele legate de separarea statului de biserica, una dintre temele care ma framinta si ma infierbinta si pe mine. Remus Cernea candideaza acum la presedintie. Fireste, nu are sanse sa ajunga la Cotroceni, dar sint convins ca miza lui este in primul rind aceea de a transmite citeva idei legate direct de esenta democratiei. 

Nu, acest text nu este publicitate electorala. Nu va cer sa-l votati pe Remus – probabil ca nici eu nu o sa-l votez de data asta. Este, mai de graba, publicitate culturala. „Democratia se invata” , spunea Remus, chiar in aceasta seara pe un post de televiziune. Gasiti pe site-ul lui citeva idei despre ce inseamna democratia si toleranta.

Comentarii

comentarii

Categoria
Tag-uri

4 Comments

Add yours
 1. snake

  sa stii ca si eu l-am remarcat. dar atat. nu se aude nimic de el, nu apare la tv, nu-si face campanie. de ce sa nu-l votezi, mai ales daca il cunosti? preferi sa votezi un comunist? oricum iese ala, macar sa fii impacat ca ti-ai pus stampila pe un om care merita! uite, eu o sa-l votez! si ziceam ca nu-mi exercit dreptul ca n-am pe cine! iata ca am gasit omul! acel altceva de care avem cu totii nevoie!

 2. zebra fara dungi

  Marian, sunt nevoit sa te contrazic. Domnul Cernea nu e chiar fain. L-am urmarit la o dezbatere televizata in care pleda pentru oficializarea casatoriilor intre homosexuali in Romania. Argumentele lui erau subtiri, iar tonul lui era unul obraznic. De altfel, impunerea unei astfel de idei nu se poate sprijini decat pe pseudoargumente si printr-o atitudine sfidatoare. Dezamagitor…

 3. Marian Coman

  @ snake – Campanie banuiesc ca isi face. Insa e greu sa te bati cu granzii cind nu dispui nici de aparatul unui partid puternic si nici de fondurile de care dispun alti candidati. Nu am spus ca nu o sa-l votez ci ca probabil nu o sa-l votez. Depinde si de el, de prestatia lui in aceasta campanie, daca o sa ma convinga sa-l votez.

  @ zebra fara dungi – Desi nu am vazut emisiunea respectiva, cred ca tocmai despre toleranta era vorba si in discutia despre casatoriile intre homosexuali. Si mai cred ca, oricum, nu era vorba despre casatoriile religioase cit despre respectarea unor drepturi civile pentru toti oamenii, indiferent de orientarea lor sexuala ori religioasa, lucru cu care, de altfel, sint si eu de acord. Insa nu as vrea sa transform acest comentariu intr-o polemica despre drepturile minoritatilor din Romania, fie ele etnice, religioase ori sexuale, fiindca nu am nici timp, nici energie acum pentru o dezbatere pe aceasta tema. Insa, vezi tu, acesta este unul dintre motivele pentru care Remus Cernea nu are prea multe sanse in cursa asta – sintem un popor plin de prejudecati si teribil de intolerant.

+ Leave a Comment