Parfumul


* Avertisment: text cu limbaj licentios. Nu cititi acest editorial daca: 1. aveti sub 16 ani; 2. aveti o personalitate delicata, alergica la cuvinte urâte; 3. nu aveti miros

Pute. Pute discret uneori, când adierea vântului îti aduce sub nas un miros urât de nu-stiu-ce, si, pentru o clipa, te gândesti ca pe undeva, prin boschetii din jurul tau, cadavrul unui maidanez e devorat de viermi. Pute. Pute în valuri alteori. Pute a hoituri, a buda ori a iad, pute a excremente. Pute, iar mirosul îti intra în casa odata cu aerul fierbinte prin sita din fereastra ori, racit, prin tubulaturile aparatului de aer conditionat. Duhneste când bei o bere pe terasa de pe faleza ori când vrei sa te relaxezi pe un scaun în curte. Miroase îngrozitor când dormi, si aproape ca ajungi sa visezi ca cineva ti-a aruncat veceul în aer, duhneste când îti vin în vizita prietenii din alte orase, si încerci fâstâcit sa le explici ca nu pute din vina ta.

 „Pute de la Caruz”, te-ai obisnuit sa spui aproape resemnat, mai ales ca vara de vara, mirosul asta îti inunda plamânii si nimeni nu pare ca vrea ori ca poate sa-l opreasca.

Pute a cacat de porc, îti spun. Si îti propun sa-i spunem exact asa, sa nu ne mai ascundem dupa expresii simandicoase. Braila miroase a cacat! Un cuvânt urât, dar nu mai urât decât mirosul pe care îl defineste. Nu compost, nu reziduuri, nu resturi. Cacat! Complexul de porci detinut de familia omului de afaceri Gheorghe Caruz arunca în atmosfera, în fiecare vara, un miros greu, de cacat. Iar mirosul asta nu-i deranjeaza îndeajuns nici pe primar, nici pe presedintele CJ, nici pe consilierii locali si judeteni si nici pe parlamentarii braileni care-si hodinesc ciolanele în fotoliile din Casa Poporului ori pe plajele din alte tari. Nu-i deranjeaza. Fiindca daca i-ar fi deranjat, într-un an de zile de mandat ar fi întors problema pe toate fetele.

Citeste mai departe

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. Ovidiu Lazar

  Porcila…cred că asta ar trebui să fie noua denumire a oraşului…Oricum e populat de porci, miroase a cocină şi se guiţă mai mult ca oricând, aşa că nu cred că ar fi vreo problemă de adaptare. Populaţia s-ar putea numi simplu „porci” cu varianţiuni diminutivale sau agmentative.

 2. Marian Coman

  @ Ovidiu Lazar – 🙂 Am impresia totusi ca pe linga porci, in cocina asta mai traiesc si alte lighioane. Animale de prada sau simple gaini ce stau cu capul in pamint. E ca in „Ferma animalelor”. 🙂

 3. Iulia Mihai

  Domnu’ Marian, tocmai am vazut recenzia unei carti de-a dumitale, si am zis sa vad cine esti.
  Cat despre Braila, in mare parte, ai dreptate, insa situatia e cu aplicare la multe alte orase…

  Si nu… nu sunt braileanca. 🙂

 4. Marian Coman

  @ Iulia Mihai – Bucuros de întîlnire. În privinţa „parfumului”, nici Galaţiul nu stă mai bine. Dacă nopţile de vară ale Brăilei miros a rahat de porc, cele ale Galaţiului sînt parfumate uneori de mirosul emanat de furnalele combinatului. Vă mai aştept pe aici. Şi… lectură placută în caz că recenzia cu pricina vă va fi convins să căutaţi cartea.

+ Leave a Comment