Politică, religie şi afaceri. Dumnezeu SRL


400 de milioane de euro. O suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi. 5 etaje dintre care trei în subteran. 110 metri înălţime. 12 lifturi. 500 de locuri de cazare. 250 de locuri de parcare. Poate adăposti 5.000 de oameni în „pavilionul central” şi alte 120.000 de persoane în curţi şi anexe, acestea putând urmări programul pe gigantice ecrane video de ultimă generaţie. Un colos. Un colos de 400 de milioane de euro, sumă în care nu este inclusă valoarea terenului. Un colos a cărui construcţie ar putea începe până la sfârşitul anului. Nu este un mall realizat pe banii unui investitor străin şi nici aeroport nu este. Nu sunt banii vreunui patron excentric care îşi doreşte o piramidă în mijlocul capitalei. Jumătate din ei sunt banii tuturor românilor, destinaţi, în perioadă de criză, unui proiect cel puţin megalomanic, din punctul meu de vedere.

O să mai amintesc şi faptul că, dincolo de Catedrala Mântuirii Neamului – căci despre ea era vorba -, trei sferturi din bugetul Ministerului Culturii se duc anul acesta pe finanţarea de construcţii şi lăcaşuri de cult, ba chiar o să îndrăznesc să afirm, exagerând doar pentru a sublinia ce nu-mi pare în regulă, că ne îndreptăm încet-încet către un stat în care puterea sacerdotală va înlocui structurile democratice. În condiţiile în care în şcolile din România orele de religie aduc a îndoctrinare religioasă, în condiţiile în care Biserica Ortodoxă dispune de post de radio cu acoperire naţională, de o economie paralelă scutită de impozite şi taxe şi mai ales de o influenţă din ce în ce mai vizibilă şi mai agresivă asupra instituţiilor statului, în aceste condiţii, spuneam, senzaţia că BOR se află în plină ofensivă de acaparare a pârghiilor puterii şi de tentativă de control a societăţii este din ce în mai pronunţată.

Citeste mai departe

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. snake

  felicitari! acelasi dezgust il simt si eu si alti romani. ce e surprinzator, ca avand in tara mii de biserici, lumea e din ce in ce mai rea si mai corupta. pana si mersul la biserica a devenit un act animalic. se merge acolo sa se calce toti in picioare, sa se injure, sa se scuipe. ce-a mai ramas din religie? doar lacasurile construite peste tot si care se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie. in saracia lucie in care traim, exact de mall-ul bisericesc aveam nevoie! RUSINE!

 2. Alexandru Petras

  de ce nu se face o scoala? un spital? un azil? o fabrica? biserica este in sufletul nostru … de Mantuirea Neamului ne arde noua acum?

  din pacate religia este doar o afacacere care se bazeaza pe fraieri care cumpara si cotizeaza.

  am un preot, spre exemplu, in cartier la noi. omul asta nu a sunat la usa mea decat pentru bani si iar bani …. niciodata nu a sunat la usa sa ma intrebe ce mai fac, cum o mai duc … si de asta imi pare cel mai tare rau,
  sa le fie rusine? nu … sa-i bata Dumnezeu!

 3. Marian

  @ snake – Multumesc. Interesant de vazut va fi si ce firme vor executa lucrarile de constructie. Va fi o buna piine de mancat pentru multi, mai ales ca tare am impresia ca sistemul economic paralel al BOR nu e obligat de nimeni sa respecte „reteta” bazata pe licitatii, chit ca la mijloc sunt tot bani publici.

  @ alexandru – O scoala? Poate 20 de scoli.

 4. snake

  :)) popii sunt si ei deasupra legii. n-ai vazut? nu raspund penal chiar daca probele sunt incontestabile, nu incaseaza bani pe chitantiere si facturi, nu platesc impozite functie de incasari/cheltuieli, nu pot fi deconspirati de CNSAS daca au facut sau nu politie politica, nu pot fi judecati decat cu acordul BOR-ului …. evident ca si aici e o alta mafie! nici nu-mi bat capul cu firmele executante. e clar ca sunt tot ale lor sau ale grupurilor lor de interese. ce se intampla la noi n-are nici o legatura cu crestinismul. ma crucesc (vorba vine) cand mai citesc prin sondaje ca vreo 94% dintre romani cred cel mai mult in biserica. este sau nu manipulare? eu zic categoric DA!

+ Leave a Comment