Politica lu’ tac’su


Mai daţi-o dracului de treabă! Dacă aţi ajuns să vă numiţi odraslele, finii şi surorile pe posturi de directori înseamnă că-i desconsideraţi nu numai pe alegătorii voştri ori pe contribuabilii de rând, ci şi pe colegii de partid, care au muncit în campania electorală şi care îşi aşteptau – nu-i aşa? – recompensele. Dezamăgirea celor din urmă mă lasă rece, ce-i drept, şi cumva înţeleg şi faptul că trebuie să vă scoateţi banii pe care i-aţi pompat în campania electorală, însă nu m-am gândit până acum că lăcomia voastră poate ajunge atât de jos. Îmi aduc aminte că era o vreme când titulatura de „baron local” vă cam deranja, domnilor, dar observ că faceţi tot posibilul să respectaţi „eticheta” şi să transmiteţi titlurile nobiliare celor de acelaşi sânge.

Să fie rudele voastre specialişti atât de buni încât să nu poată mişca Brăila fără ele? Să fie oare sărăcia atât de mare în familiile voastre, încât să îl trimiteţi şi pe „ăla micu” să aducă un ban în casă? Să fie, de fapt, „ăla micu” atât de incompetent, încât să nu-şi poată găsi un job bine plătit fără ajutorul lu’ ta’su? Să vă simţiţi oare atât de singuri şi de neîncrezători în tovarăşii voştri politici, încât să fiţi nevoiţi să vă puneţi rudele în funcţii cheie ca să fiţi siguri că mălaiul e cernut în buzunarul care trebuie?

Oricare ar fi răspunsurile la aceste întrebări, domnilor, stilul acesta, feudal, de a instaura domnia clanurilor în administraţia locală, stil brevetat la Brăila – dacă nu mă înşel – de Ilie Decă la Finanţe, arată încă o dată că viaţa politică nu a evoluat câtuşi de puţin şi că voi, politicienii locali, rămâneţi acelaşi neam de traistă, parveniţi, ipocriţi şi puşi pe căpătuială, pe care îl ştiam. Lipsiţi de viziune, de bun simţ şi de respect faţă de oameni. Iar diferenţa dintre clanurile voastre şi clanurile de interlopi care fac legea pe maidanele Brăilei constă în faptul că unii dintre băieţii de cartier au onoare.

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours