Partidul celor care nu voteaza


In timp ce la nivel national asistam la cele mai bune rezultate ale partidelor de dreapta de dupa al doilea razboi mondial, la Braila, social-democratii isi trec in contabilitate o noua victorie. Ca locuitorii judetului s-au indepartat de dreapta s-a vazut inca de la alegerile din vara, dar intrebarea „de ce nu ne mai voteaza brailenii?” nu pare sa-i fi framintat pe politicienii liberali si democrat-liberali locali, desi raspunsul le era la indemina.
Cu o echipa de „monstri sacri” hirsiti prin transeele din mai toate partidele politice, precum Nicolae Mitroi ori Dan Sabau, cu un general controversat precum Badalan si cu un musafir de ultima ora cooptat in staff-ul de partid precum Gheorghe Chiru, renumit pentru usurinta cu care isi schimba doctrina, nu e de mirare ca PDL s-a indepartat de electoratul cu afinitati de dreapta si ca si-a gasit sustinatori doar in fanii presedintelui Basescu ori in cei pentru care politica la nivel local nu conteaza si pentru care democrat-liberalii inseamna doar figurile simpatice aparute in transmisiile televiziunilor centrale.
In tabara liberala, framintata de lupte interne precum un intestin intr-o criza de dezinterie, lucrurile stateau intocmai. Fara sa inteleaga mare lucru din esecul de la locale, Constantin Cibu s-a dovedit inapt sa-si reformeze filiala. Un cuib numai bun pentru teleportati de la centru precum Diana Tusa ori „azilanti politici” de tipul familiei Vasioiu. Infestati si cu o trupa de sfatuitori de taina pentru care „urzelile” sint proiecte politice, liberalii au dus luna trecuta, la Braila, cea mai slaba campanie electorala din toate timpurile. Acum, demisia lui Cibu mi se pare un gest potrivit, insa tardiv. Un sfirsit usor ridicol pentru o cariera politica inceputa excelent, in urma cu putin peste patru ani.
Ei bine, cred faptul ca la Braila, inertia rosie ar fi putut fi infrinta de oameni capabili. La localele din 2004, brailenii isi aratasera disponibilitatea sa mearga spre dreapta, dupa decenii in care singura viziune majoritara a fost formata din mix-uri socialiste. Incompetenta, jocurile si combinatiile politice au fost insa proiectele in care liberalii si democrat-liberalii au inteles sa investeasca mai mult decit intr-o misiune care sa aiba macar ceva de-a face cu interesul public. A… sa nu se inteleaga faptul ca am impresia ca membrii PSD ar fi facut altfel. Nu. Insa ei aveau de partea lor reflexul populatiei de a vota stinga. Bine… bine… dar brailenii care nu aveau acest reflex? Probabil ca cei mai multi sint membri in Marele Partid al Celor Care Nu Voteaza, cel care a cistigat, de fapt, detasat, aceste alegeri.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
  1. Vasile COCOR

    Criza politica in Romania?
    Cu patru jucatori politici si un scor electoral strans , suntem in prag de criza politica? Asa se pare desii nimeni nu doreste sa o recunoasca.Ei inca mai discuta despre cine a castigat alegerile, cine va propune viitorul prim ministru ( ca de numit este foarte clar) dar uita sa vada ca acest scor strans ce nu poate da un majoritar este O MARE PROBLEMA. Si de aici incepe dansul. Pasi grei de dans. Nu cred ca vom avea un guvern prea curand si daca se va ajunge la o intelegere politica aceasta va fi foarte fragila.

+ Leave a Comment