Avem pile in Guvern. Si ce daca?


In afara de perioada scurtului mandat al lui Ionut Popescu la Ministerul de Finante, Braila nu a avut nici un moment in perioada postrevolutionara vreun „reprezentant” in prima linie a Executivului. Vremurile in care braileni precum Radu Portocala sau Petre Andrei erau ministri ori cind Leonte Moldovan era presedintele Senatului sint apuse. Ucise si ingropate.
Miercuri, cind am citit declaratia presedintelui PSD Gheorghe Bunea Stancu, cum ca a cedat un post de parlamentar pentru un „teleportat” de Bucuresti in schimbul unui post de ministru si a citorva posturi de secretari de stat, m-am bucurat un pic, gindindu-ma ca, uite, se intoarce un pic roata si citiva braileni bine plasati in structurile puterii isi vor aduce poate aminte de orasul natal, atunci cind vor imparti cascavalul. Poate nu atit de bine pe cit si-a amintit galateanul Dan Nica de orasul sau, pe vremea cind era ministru in Guvernul Nastase, redesenind harta Moldovei cu un cartier galatean dincoace de Siret, dar orisicit…
Am aflat mai apoi ca ministrul pentru care a facut lobby Gheorghe Bunea Stancu este Ionut Bazac. Nu e brailean. Dar cautind prin presa vremii, am aflat ca Bazac este dator Brailei cu o promisiune pe care nu a apucat sa o onoreze. Pe vremea cind era secretar de stat in Guvernul Nastase a fagaduit o investitie masiva in Spitalul Judetean, inclusiv construirea unei noi cladiri pentru sectia de Pediatrie. Presupun ca, fiind ministrul Sanatatii de miine-poimiine si avind in vedere suportul pe care l-a primit de aici, Bazac isi va aminti vechile proiecte. Cu atit mai mult cu cit Spitalul Judetean a fost una dintre preocuparile constante ale presedintelui PSD Braila, de cind a urcat pe scaunul de la CJ. Ca Stancu are si un razboi acolo, cu actualul director al spitalului, este la fel de adevarat si nu stiu de ce ma gindesc la faptul ca, odata cu sprijinul Brailei, Stancu i-a oferit viitorului ministru si o lista cu viitori directori de spitale. Sau cu viitori fosti directori de spitale.
Cica Bazac nu ar fi singurul suport pe care Braila l-ar putea gasi in viitorul Guvern. Gabriel Sandu, pina mai ieri deputat de Braila, va fi ministrul Comunicatiilor si Securitatii Informationale. Sandu e tipul ala care in campania electorala din 2004 promitea o Lege a Brailei. Ca nu exista nici o lege a Brailei e clar, ba, daca stau sa ma gindesc, parca imi amintesc faptul ca Sandu a declarat la un moment dat, pe final de mandat, ca nu mai vrea sa auda de Braila, asta dupa ce scandalurile din PNL si apoi din PDL Braila l-au scos din sarite. Dar multe declara omul la nervi, nu?
Si, uite-asa, optimist cum sint, ma gindesc la faptul ca, avind sprijin si in stinga si in dreapta Guvernului, politicienii braileni, fie ei parlamentari, primari ori presedinti de CJ nu vor mai avea multe scuze de pus in fata daca marile proiecte finantate de Guvern vor continua sa ne ocoleasca. Asta daca nu cumva, cu totii, de la ministri la parlamentari ori oficialitati locale nu-si vor vedea, ca si pina acum, de treaba. De treaba lor, care nu are neaparat vreo legatura cu treaba noastra.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. Aya

  Din ciclul :”Semne bune anul are”:

  MITOCANIADA CHILOTZARZILOR

  Inca se mai auzeau ecourile petardelor (ilegale) de Revelion cand, in urma unei comenzi marinaresti scurte, chilotzarzii din 3C au dat buzna cu tot neamul la sarmale, in Foisorul din Sinaia. Li s-au alaturat, umil supusi la ordin, Prostanacul si mai ingenua in ale politicii Roberta Anastase.

  Demonstrand ce bine stiu sa “stropeasca” oamenii cu zapada cand trec pe langa ei, s-au perindat in masini care mai de care mai luxoase (iar “motzatul” chilotzar Boc cu o intreaga suita, ca tot isi stramba gura vorbind de criza) pe langa jurnalistii trimisi la datorie, la fatza locului.
  Prima chestiune esentiala pe care a aflat-o un popor intreg despre ei: prin felul in care au debutat la putere arata ca s-a dat startul mitocaniadei chilotzarzilor.

  (Exceptia de la regula este Cati Andronescu: sosita acolo parca nestiind cum sa se eschiveze, si-a lasat masina in parcare, strabatand drumul pe jos. A fost singura care le-a urat “La multi ani”, le-a vorbit civilizat si le-a zambind jurnalistilor deja inghetzatzi in geroasa amiza de 1 ianuarie 2009).

  In Foisor, chilotzarzii si neamul lor au infulecat sarmale si “porcarii” si au dat duscha pahare, la intrecere cu marinarul care trecea de la masa la masa sa vada daca supushii respecta legea chiolhanului.
  Stirea este confimata de Prostanacul care a zis printr-o agentia de stiri, sa afle toata natzia romana, ca acolo a fost “o atmosfera de echipa”.
  Bravos, halal sa-i fie!

  (Nota discordanta a facut, firesc, tot Cati Andronescu. A plecat prima, a vorbit cu jurnalistii si a dat o stire esentiala: lipsea Vasile Blaga. Nu trebuie sa fie cineva un mare analist pentru a realiza ca, prin absenta sa, Blaga a dat un semnal ferm: NU raspunde “comenzilor” marinaresti.)

  Mitocaniada chilotzareasca a continuat cu perindarea masilor chilotzarzilor in sens invers si “stropirea” din nou cu zapada a jurnalistilor foarte inghetzatzi, care asteptau, in intuneric si frig, sa ia o declaratie.
  Totul a fost imortalizat de camerele de luat vederi, in lipsa de bun simtz a celor care, chilotzarindu-se, s-au catzarat la putere.

  Cei mai rezistenti la chiolhan s-au aratat “motzatul” chilotzard Boc si sefii SRI si SIE care au ramas in Foisor dupa plecarea celorlalti participanti la mitocaniada. Acestora li s-a explicat si finalul lectiei marinaresti: totul se conduce din “cutzite si pahare” dupa voia matrozului.

  In final, marinarul le-a explicat jurnalistilor superinghetzazi (pe care i-a numit “mai copii”) ca s-a simtit bine cu sotiile celor prezenti. (Nu am reusit sa aflam, pana la aceasta ora, cum s-au simtit sotiile respectivilor, dupa aceasta socanta declaratie, data fiind experienta pe care marinarul a afirmat- cu un timp in urma- ca a dobandit-o in locuri “speciale” din porturi, marcate prin “becuri” rosii. Nu trebuie sa ne preocupam de cum s-au simtit “sotzii” in urma declaratiei marinaresti: ei se supun ordinelor).

  Previzibil:
  – Presa se va preocupa, in amanunt, de mitocaniada chilotzareasca;
  – Participantzii la chiolhan vor trebui sa raspunda (inevitabil- e inutil sa pun pariu ca asa se va intampla!) la intrebari privitoare la digerarea sarmalei marinaresti si a dushtilor;
  – Imaginea chilotzarzilor “stropitori cu zapada” va fi pe masura mitocaniei lor din 1 ianuarie 2009.

  Concluzie:
  – Marinarul a aratat ca mitocanii chilotzarzi (y compris Prostanacul) sunt supusii lui, in mod neconditzionat;
  – Blaga se arata a fi purtatorul de semnal al (daca nu cumva chiar capul!) gruparii evident opozante marinarului, din Republica de la Cluj;
  – Absenta lui Nemirschi arata ca Mazare nu a facut pace cu marinarul (subtil, aici s-a voit a se transmite mai ales un semn de la Miron Mitrea!!!);
  – Ramane de vazut ce semnal (s-)a dat (prin) absenta lui Gabriel Sandu.

  P.S.
  Daca mai era nevoie de o confirmare a faptului ca absentza lui Blaga este un semnal foarte important, aceasta a venit din stirile contradictorii.
  Prima stire (cea care trebue retinuta totdeauna) a fost ca Blaga este acasa, in Ardeal.
  Apoi, stirea a fost “periata”, transmitandu-se ca toti cei trei absentzi nu erau in tzara.

  Cineva avizat realizeaza foarte usor ca este neesential unde se aflau (mai ales, unde se afla Blaga): importanta este absentza, acesta fiind semnalul.
  Mai ales in cazul lui Blaga (membru PD-L) este imposibil de crezut ca nu cunostea “intentia marinareasca” inainte de lansarea “chemarii la ordin”.
  Faptul ca “atmosfera de echipa”, cum a debitat Prostanacul, fusese programata la Predeal (stire transmis prin mass media)- Sinaia fiind aleasa ulterior- arata ca totul era stabilit cu niste zile bune inainte.

+ Leave a Comment