Bani pentru contraperformanta


Oare daca scriu un editorial in care vorbesc despre salariile directorilor din primarie, acestia se enerveaza? Si daca se enerveaza vor primi un spor de solicitare nervoasa mai mare? Iata doua intrebari care m-au solicitat nervos, ca sa zic asa, inainte de a ma apuca sa scriu acest text. Acum, serios vorbind, este cineva care pricepe ce rost au sporurile astea pe care le incaseaza directorii si directorasii de prin primarii, consilii judetene, directii si alte organisme de genul asta, unde banii contribuabililor sint tocati si terciuiti intr-un malaxor parca anume conceput pentru ca termeni de genul spor, salariu de baza ori indemnizatie sa te faca sa nu pricepi citi bani cistiga, de fapt, cei care trag sforile prin administratia publica? 
Zau daca-mi dau seama gratie caror lucruri, sultani ai Brailei precum Iorga, Anghelescu sau Marinescu incaseaza, din bani publici, salarii de merit cu nemiluita. De ce merite deosebite a dat dovada secretarul Primariei, Stoian Iorga, spre exemplu, pentru ca salariul sau sa fie rotunjit pina la nivelul salariului unui ministru? Sau Anghelescu, directorul Directiei de Finante. Sau Marinescu, arhitectul-sef. Sau Prundea de la Indrumare si Control. Sau Toia, de la Relatii cu Publicul. Sau Angelica Pamfil, de la Directia Juridica. Privind zecile de salarii de merit de care au beneficiat sefii din Primarie, ai zice ca in „Casa Alba” se lucreaza non-stop. Ca se lucreaza in draci. Ca Braila infloreste ca un graunte de pop-corn aruncat intr-un ceaun cu ulei incins. Pina si seful de la Constructii si Demolari, o anume doamna inspector Camburi, a luat salariu de merit. In septembrie, nu mai putin de 54 astfel de recompense au fost oferite lucratorilor din Primarie.
Trist este faptul ca aceasta modalitate de a arunca cu bani fara a tine cont de performanta celor care ii incaseaza, de a oferi salarii de merit pentru merite de nimeni stiute, de a-i recompensa pe unii fiindca fac parte din „gasca” ori fiindca „avem niste bani si trebuie sa-i impartim” este algoritmul dupa care functioneaza intregul sistem bugetar. Performanta adevarata, meritele deosebite, activitatea suplimentara nu sint luate in seama nicaieri in mediul bugetar. Lucrurile stau intocmai si in Invatamint, acolo unde proaspata marire de salarii nu o sa ii transforme pe profesorii slabi in profesori buni si in armata ori politie, acolo unde banii se dau nu pentru ceea ce faci, ci pentru scaunul pe care stai, si Sanatate, unde salariile sint egale indiferent de succesele pe care le inregistrezi. Asa se explica, in fond, si blazarea, si plafonarea, si coruptia. In fond, mediul bugetar a conservat sistemul de salarizare practicat inainte de ’89. Si odata cu acesta, conservate au fost si defectele unui regim in care contraperformanta a fost principala performanta.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. xx

  Numele: alecu

  Comane, esti penibil de netalentat si neinspirat. daca aveai prieteni adevarati ti-o spuneau, dar nici prieteni adevarati nu ai. Eu iti spun de peste un an apuca-te de altceva, lasa scrisul, nici macar o lista pt piata sa nu mai faci, esti penibil. Nu ai legatura cu realitatea, cu bunul simt si luciditatea unuia ce scrie. Nu imi vne sa cred ca esti platit pt ceea ce debitezi in aceste asa zise editoriale.

 2. Marian Coman

  @ alecu – Domnule, va multumesc pentru atentia pe care mi-o acordati si pentru grija pe care mi-o purtati comentindu-mi textele. Multumesc si pentru sfaturi, o sa ma gindesc la ele cind n-o sa am ce face. Pe de alta parte, daca va displac textele mele ma gindesc la faptul ca aveti, din fericire, posibilitatea sa nu le cititi. Sper ca nimeni nu este atit de crud incit sa va sileasca sa le cititi si sa le comentati. In rest, va spun bine ati venit pe blogul meu, desi nu prea inteleg de ce, daca detestati ceea ce scriu, imi cautati textele nu numai pe site-ul ziarului, ci si pe blog. Ar fi groaznic sa aveti in fisa postului trecut sa va luati saptaminal de mine ori de textele mele.

  @ Ionut – Asta e… S-au enervat, ii inteleg. Ma gindesc la faptul ca mai multi nervi ar putea insemna bani mai multi la sporul de solicitare nervoasa. 🙂

 3. Zadkielix

  Domnule, scrieti si spuneti niste lucruri adevarate! Mai mult decat atat,reactia „politrucilor” ce va inconjoara este de …toata jena,nu ii gasesc cuvinte …”potrivite” si decente pentru a o cataloga…
  „Epopeea” maririi salariilor oamenilor din Invatamant poate fi subiect de glume pentru unii-alesii” ce se joaca ca si cum ar fi niste mici…dumnezeiasi de lut,dar poate fi o trista constatare pentru cei ce cu adevarat cunosc fenomenul si il mai si experimenteaza…
  Dumneavoastra scrieti extrem de cinstit,franc pentru zona geografica in care locuiti,dar generalizand,nu credeti ca se poate raporta totul si la nivel…national?
  Inchei aceste ganduri cu un citat ce mi-a facut placere sa il parcurg,de nenumarate ori…
  „Nu exista nimic mai puternic decat adevarul, si adesea nimic mai straniu.” (Daniel Webster)

 4. COSMIN

  salariu de merit este acolo pentru a recompensa persoana aflata in functie de conducere. Nu are nimic de a face cu performantzele respectivului.
  Esti remunerat daca esti in functzie, nu ai performanzte nu mai esti in functzie deci adio remuneratzie.
  AICI cand mi se adauga o persoana la echipa mea de developeri mi se spune: „stim ca o sa creasca timpul petrecut de tine sa il ‘manage’ si pe noul angajat mai ales ca este la inceput, dar vom avea grija sa fii remunerat suplimentar”…(AICI insemnand vest, dincolo de canal, pe insula)
  devii un pic penibil cand coplesit de realitatzile din jurul tau si macinat de invidie, ai senzatzia ca meritzi mai mult decat tzi se ofera si te apuci de scris astfel de articole. Crede-ma ca nu itzi faci deloc favoruri cedand nervos in fatza cruntei realitatzi.

 5. danstefan

  Destul de pertinent articolul. Inainte de a te intreba totusi care-i treaba cu salariile directorilor ar fi bine sa te intrebi cine sunt acei directori (fini,cumetri,frati) , clienti probabil ai clasei politice brailene , incompetenti probabil, lenesi foarte posibil.
  Nu ma mira ca iau banii pe care spui ca-i iau atata vreme cat sunt ajunsi acolo pe alte criterii decat performanta.
  Apropo de marirea salariilor profesorilor sa stii ca eu unul nu prea sunt de acord. Desi nu sunt un fan al Guv Patriciu (pardon,vroiam sa spun Tariceanu) trebuie sa recunosc ca pozitia lor e una corecta in momentul de fata. Nu-i pot plange pe profesori atat timp cat cunosc destui din generatia mea si le cunosc situatia financiara.

 6. laura

  BRAVOOO MARIAN!
  Tot ce scrii este profund ancorat intr-o realitate cruda si murdara,cred ca daca te-ar avea in fata , ei , infectii, directorii, cei din primarie, CJ,umflatii cu burti te-ar linsa si te-ar dezintegra sa nu te mai auda ca sa poata ei fura in liniste!!!!!

 7. Marian Coman

  @ cosmin – nu confunda sporurile si primele pe care le primesti tu in mediul privat pentru ceva ce faci in mod evident, cu bonificatiile oferite conform unor norme care nu au de a face cu realitatea, bonificatii pe care le primesc angajatii din sitemul bugetar din Romania. Primele si salariile de merit nu au nici o legatura aici nici cu performanta, nici cu faptul ca avind o functie de „conducere” stresul este mai mare. Aici, de la opinca la tunica, toti intra in sistem in urma unui joc de interese care nu are nimic de-a face cu competenta. In rest, iti multumesc pentru atentie, dar, crede-ma pe cuvint, nu invidia e motivul pentru care scriu despre felul in care cred ori nu cred ca ar trebui sa mearga lucrurile pe la noi.

  @ zadkielix, cunoscatoare, danstefan, laura – Multumesc frumos pentru comentarii.

 8. volent

  „ocserv” ca nu ati auzit si de metoda platii cu „stimulente”. Exact asa se numesc sumele cu care-s rotunjite salariile bugetarilor, stimulente care deobicei depasesc salariul lor de incadrare. Pacat ca numai „stimulati” sa faca treaba si sa aiba comportament adecvat nu sunt…

+ Leave a Comment