Teachers, leave them kids alone


From Marian_Coman

Cinci tineri exceptionali de la unul dintre cele mai bune licee din Braila s-au „cernut” pina in vara intr-o aventura care se numeste „Obiectiv Junior”. Este vorba despre o pagina saptaminala, pornita la initiativa profesorului Viorel Mortu, in care elevii de la Colegiul National „G. M. Murgoci” si-au testat talentul jurnalistic. In perioada verii, cei cinci adolescenti si-au dat „bacalaureatul” in jurnalism, lucrind cot la cot cu redactorii de la „Obiectiv”, participind la conferinte de presa, documentindu-se, scriind articole, stiri, reportaje. S-au confruntat cu bilbiiala autoritatilor, cu demagogia politicienilor, cu limba de lemn din comunicatele de presa. Au inteles ca jurnalistii nu sint o colectie de ingeri, dar nici o turma de diavoli. Si, cel mai important, au priceput valoarea adevarului si a libertatii de exprimare. Si-au asumat curajul si responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume

In septembrie, cei cinci s-au intors la scoala. Si-au reintilnit colegii si profesorii, si-au deschis ghiozdanele, caietele si manualele, dar au observat, la un moment dat, ca nu mai pot deschide portile. Din cauza unor colegi care au deranjat locatarii unui bloc din apropierea liceului, conducerea scolii a incuiat toti elevii pentru 5 – 6 ore pe zi, blocind portile institutiei. Nimeni nu intra, nimeni nu iese. Elevii stau incuiati. O eroare, fireste, din mai multe puncte de vedere, pe care nu o sa le discut acum. Articolul publicat de Ionut Dumitru in prima pagina „Obiectiv Junior” din acest an scolar exprima revolta cu care elevii de la Murgoci au primit masura conducerii colegiului. Iar zecile de comentarii ale cititorilor, in mare parte elevi ai liceului, arata  impactul pe care textul l-a avut in scoala. E bine de stiut ca profesorul Viorel Mortu nu a stiut de articolele publicate in acest numar, eu fiind acela care mi-am dat acordul pentru publicarea lor, ocupindu-ma intotdeauna indeaproape, in primul rind din pasiune, de pagina „Obiectiv Junior”.

Stiu ca in scoala e fierbere mare. Una dintre profesoare si-a permis chiar sa posteze pe site-ul ziarului un comentariu in care il ameninta voalat pe autorul textului. „Te rog sa iti ceri scuze locatarilor din blocurile vecine scolii in numarul viitor al ziarului pentru  „batrinei super-puturosi ” in caz contrar voi cere sanctiune pentru atitudinea ta (scaderea notei la purtare deoarece nu ai respectat Art.112 aliniat l) să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj .)”, scrie profesoara Nicoleta Becheanu.

Indraznesc sa cred ca „Dati drumul la porti!” este mai mult decit un apel la conducerea institutiei de a descuia, in pauze, portile liceului „Murgoci” pentru ca elevii sa-si poata cumpara apa plata de la chioscul din fata scolii, dar asta e deja o alta poveste. 

Ceea ce trebuie sa inteleaga cit mai curind autoritatile, fie ele si conducatorii unei institutii de invatamint este ca ziaristul beneficiaza de libertatea de exprimare care include nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta de opinia publica ori considerate inofensive dar si pe acelea care ofenseaza, socheaza sau deranjeaza. Acestea sint cerintele pluralismului tolerantei si spiritului deschis fata de care nu exista societate democratica. Iar adolescentii de la „Obiectiv Junior” sint deja jurnalisti.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. nicoleta becheanu

  ”Stiu ca in scoala e fierbere mare. Una dintre profesoare si-a permis chiar sa posteze pe site-ul ziarului un comentariu in care il ameninta voalat pe autorul textului. “Te rog sa iti ceri scuze locatarilor din blocurile vecine scolii in numarul viitor al ziarului pentru ”batrinei super-puturosi ” in caz contrar voi cere sanctiune pentru atitudinea ta (scaderea notei la purtare deoarece nu ai respectat Art.112 aliniat l) să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj .)”, scrie profesoara Nicoleta Becheanu.” NU ACCEPT ELEVILOR MEI SA SE ADRESEZE LOCATARILOR IN ACEST STIL CE NU CARACTERIZEAZA TINUTA UNEI PERSOANE DINTR-O SOCIETATE CIVILIZATA. GRESIT ACTIVITATEA IN SCOALA SE INCADREAZA IN NORMALITATE . DACA CONSIDERATI ATITUDINEA MEA NECORESPUNZATOARE VA ROG SA REDACTATI UN ARTICOL IN ZIARUL OBIECTIV VOCEA BRAILEI IN CARE PASAJUL PE CARE DUMNEAVOASTRA IL CONSIDERATI AMENINTARE ,SA FIE PROPUS DEZBATERII PUBLICE. PAGINA OBIECTIV JUNIOR ESTE CONSIDERATA UN PRODUS DE PROIECT AL ELEVILOR DIN COLEGIU. DE PROIECTUL SCOLAR INDIFERENT DE DOMENIU ESTE RASPUNZATOR COORDONATORUL PROIECTULUI. REGRET CA DOMNUL PROFESOR NU A FOST INSTIINTAT.

 2. Alexandru Petraş

  Doamna Becheanu zau asa … in comunicare exista un principiu „sa nu pui paie pe foc in situatii de criza” iar dumneavostra nu faceti altceva decat sa alimentati un semi-conflict … si pana la urma care este problema? ce nu va convine? faptul ca un copil are curajul sa-si exprime public un punct de vedere? dar dumneavoastra respectati etica meserii pe care o aveti … cum naiba isi permite un profesor sa ameninte un copil cu articole din regulament …. doamna draga ascultati intai copii inainte de ai ameninta cu articole din cine stie ce regulamente.

  ps – si tot din comunicare … literele mari cu care ati scris exprima un ton ridicat … cearta … si iar nu e de bine. 🙂

 3. Marian Coman

  @ Nicoleta Becheanu – pagina „Obiectiv Junior” nu este un proiect scolar, va spun eu in calitate de redactor sef al ziarului in care apare aceasta pagina. Este un proiect extrascolar. Domnul profesor Viorel Mortu le-a deschis copiilor o usa, le-a dat posibilitatea sa-si exprime ideile in scris, iar noi le-am oferit posibilitatea sa le publice si sa invete cite ceva din meseria asta. Copiii fac pagina asta in timpul lor liber, din pasiune, doamna. In calitatea mea de redactor sef am interzis cenzura in paginile ziarului. Inclusiv in pagina „Obiectiv Junior”.
  Doamna, publicarea articolului lui Ionut Dumitru este un lucru absolut normal in toata lumea civilizata, in democratiile reale, acolo unde profesorii isi invata elevii sa creada in adevar, sa spuna ceea ce ii deranjeaza, sa se implice in viata cetatii, sa condamne ceea ce cred ca e nedrept, sa-si exprime opinia. Acolo unde oamenii au invatat sa isi asume greselile si sa asculte criticile, chiar daca vin de la cei mici.
  Departe de mine gindul sa critic activitatea dumneavoastra, insa ma dezamageste, sincer, toata tevatura asta in jurul unui text al unui adolescent care isi spune parerea despre un lucru care il afecteaza zi de zi. Pe el si pe cei 1.000 de colegi ai sai. Ma deranjeaza faptul ca asupra unui colaborator al ziarului „Obiectiv” se fac presiuni si ca este santajat ca, daca nu isi cere scuze fata de „batrineii super-puturosi” (e o figura de stil, doamna) va fi sanctionat cu scaderea notei la purtare (pentru o activitate extrascolara!). Si ca sa fie treaba si mai clara, trebuie sa va spun ca la fel de dezamagit am fost atunci cind un alt adolescent de la Junior a fost mustrat dupa ce a „indraznit” sa scrie un editorial despre banii platiti pe orele de pregatire cu profesorii, bani pentru care nici un profesor nu plateste impozit. Daca asa considera cadrele didactice sa incurajeze libertatea de expresie (principalul atu al democratiei) a tinerilor, sincer, incep sa-mi dau seama ca Invatamintul va iesi ultimul din anchilozarea in care l-a adus un sistem politic care a aplicat politica pumnului in gura.

 4. Nicoleta Becheanu

  Stimate domn Petras,
  Principiul reamintit de dumneavoastra a fost si este pentru mine fundamental in relatiile interumane.Ar trebui sa il aplicam toti. Cu intelepciunea omului matur un sfat dat acestor copii in redactarea unui articol ar fi putut sa elimine informatiile false:
  a) -”ca doamna directoare Stanciu a decis ca, la nici trei zile de la inceperea scolii, sa inchida portile liceului. ”
  b) -”pe doamna directoare nici macar n-o intereseaza parerea elevilor, elevi pe care ar fi trebuit, in mod normal, sa-i reprezinte. In schimb, ea prefera sa ia decizia cea mai usor de aplicat. Dumneaei alege sa inchida portile liceului, fara sa amenajeze o cantina sau macar un chiosc,”
  Incerc ,din respect pentru dumneavoastra, sa va prezint situatia reala .Ar fi fost normal sa o regasesc in textul elevului pentru a nu invinovatii prin articolul lui o anumita persoana .
  Inchiderea portilor colegiului a fost o decizie a consiliului profesoral.De ce? In ultimii ani locatarii blocurilor din vecinatatea scolii au depus reclamatii la directiunea scolii .Motivele sunt intemeiate si recunoscute de elevi.Ma sfatuiti sa ii ascult inainte de a ameninta cu articole din regulament. Va multumesc . Va rog sa ii intrebati ,cate pauze in anii precedenti le-am petrecut alaturi de ei in spatiul din afara scolii , pentru a nu le permite generarea unor situatii conflictuale .Profesorii, nu pot asigura permanent in pauze supravegherea lor in afara scolii, deoarece sunt si alte activitati in care sunt implicati .(solicitati de parinti, pregatirea orelor de laborator ) . Momentele nesupravegheate au generat mentinerea situatiei conflictuaele cu locatarii blocurilor vecine.Diferite licee din oras si din tara prevad in regulamentul intern inchiderea portilor in timpul programului.Oare de ce ,la acest colegiu este” atmosfera de inchisoare ” parere sustinuta de copii si de domnul jurnalist Coman, atat verbal cat si prin imaginea atasata articolului. Sincer nu cred ca este reprezentativ pentru o institutie scolara aceasta imagine cu impact vizual asupra elevului .
  Sunt foarte suparata pentru modul in care elevul descrie locatarii din blocurile vecine ”batrinei super-puturosi care locuiesc vis-�-vis de Murgoci, dorm cite 14 ore pe zi ”. Oare de ce ,elevul are dreptul sa se exprime cu aroganta , despre cei ce doresc un comportament civilizat in curtea interioara blocului (proprietate privata )sau pe scara blocului ? Incerc sa inteleg parerile expuse de dumneavoastra .Ma acuzati de amenintare . A fost initial o rugaminte adresata elevului. Are libertate sa decida.Va rog recititi pasajul din comentariu. ”ce nu va convine? faptul ca un copil are curajul sa-si exprime public un punct de vedere?” Va rog am dreptul si curajul ca pe un forum permis de ziar sa imi exprim opinia. Am folosit acest mod de a dialoga deoarece elevul a preferat acest mod de a comunica cu noi.Afirmati ca nu respect etica meseriei. In cazul in care elevii mei confirma opinia dumneavoastra ma voi gandii daca meseria de dascal imi este potrivita.Raspunsul il puteti afla de la elevi .
  Va cer scuze se pare ca nu stapanesc arta comunicarii dar va asigur ca nu a fost intentie de cearta.Imi sugerati ca ”alimentati un semi-conflict ”.Articolul scris de domnul Coman pe acest site sau raspunsul meu alimenteaza aceasta situatie semi-conflictuala? Consider ca un articol in care preciza nevinovatia domnului profesor Mortu , fara alte comentarii ar fi gasit tacere pe pagina comentariilor.Domnia sa ne reaminteste :”ziaristul beneficiaza de libertatea de exprimare ”iar eu cred in dreptul la opinie a oricarui cetatean intr-o societate civilizata . Va multumesc pentru mesajul transmis si sper ca in procent de 10%puteti sa intelegeti supararea mea.

 5. Marian Coman

  @ Nicoleta Becheanu – Doamna profesoara, ceea ce refuzati sa intelegeti este faptul ca nu e nimic in neregula cu textul lui Ionut Dumitru. Singura problema este aceea pe care articolul sau o semnaleaza: faptul ca nitam-nisam 1000 de elevi au fost inchisi. A cauta nod in papura textului – ba ca se supara locatarii care au fost numiti batrinei super-puturosi, ba ca nu doamna director, ci intregul consiliu profesoral au luat decizia cu pricina – in loc sa cautati impreuna cu colegii din consiliul profesoral o solutie la problema reala si la nemultumirea elevilor sacrificati de dragul unor vecini hipersensibili, mi se pare o risipa de energie. Pe cine incercati, de fapt, sa convingeti si ce anume incercati sa spuneti? Nu este adevarat ca portile liceului au fost incuiate? Nu este adevarat ca elevii sint nemultumiti? Vedeti bine ca aceasta este problema reala, nu faptul ca s-a scris un text. Textul este o urmare fireasca a starii de spirit pe care o au adolescentii din Murgoci. Ionut a facut ceea ce ar fi facut orice jurnalist: a scris un text de atitudine care exprima starea generala din liceu. Puteti sa tineti cont de nemultumirea elevilor sau puteti sa va faceti ca nu o vedeti. E treaba dumneavoastra si a colegilor dumneavoastra, nu a mea. Doar ca intr-un mod pe care ma feresc sa-l cataloghez, dumneavoastra si alte cadre didactice cautati responsabilii pentru faptul ca textul lui Ionut Dumitru a fost publicat si cereti pedepsirea acestora buchisind chichitele care ar putea intra sub incidenta vreunui regulament.
  Doamna Becheanu, in locul dumneavoastra l-as chema pe Ionut Dumitru si l-as felicita pentru curajul de care a dat dovada scriind acest text, stiind la ce se expune. I-as arata insa ca nu sint un incuiat si ca apreciez dreptul lui la opinie, apoi i-as explica faptul ca intentiile conducerii au fost bune, dar ca nu s-a gasit momentan o alta solutie pentru situatia conflictuala pe care o aveti cu vecinii si le-as promite elevilor ca o sa caut in continuare o solutie multumitoare pentru toate partile. Poate un politist comunitar plasat in zona sensibila ar rezolva problema. Poate identificarea elevilor scandalagii si pedepsirea acestora ar fi fost o alta solutie. Dar, in fine, ma hazardez. Nu e treaba mea sa va dau sfaturi si, probabil, nici nu cunosc intreaga dimensiune a problemei. In rest, numai de bine.

 6. Nicoleta Becheanu

  Domnule Redactor,
  Sarcina nobila de a modela sufletul si personalitatea adolescentului revine parintilor , dascalilor scolii, si nu in ultimul rand celor ce lucreaza in mass media. Incerc sa raspund intrebarilor din mesajul dumneavoastra
  ”Pe cine incercati, de fapt, sa convingeti ”
  Ziarul ofera posibilitatea cititorului de a fi in contact cu jurnalistul prin pagina de comentarii unde veti gasi ”Sunt foarte dezamagita de articolul scris de tine” .deci era mesaj adresat autorului articolului.Incercam cu date precise sa il conving despre incorectitudinea unor afirmatii.
  ”si ce anume incercati sa spuneti? ” Pentru dumneavoastra atitudinea mea de ai preciza informatiile false redactate , de a -mi exprima supararea generata de folosirea figurii de stil intr-o nota tendentioasa ,de a jigni in momente de enervare o considerati ”A cauta nod in papura textului ” .Prin informatia falsa ” ca doamna directoare Stanciu a decis ca, la nici trei zile de la inceperea scolii, sa inchida portile liceului” el concentra incorect toata nemultumirea elevilor catre un singur om . De ce dumneavoastra ati simtit nevoia sa precizati neimplicarea Domnului profesor Mortu in acest numar al redactiei?Nu credeti ca acelasi fair play poate caracteriza si alte persoane?
  Elevii” C.N.N.Balcescu”, Liceului ”N. Iorga”, si cer scuze daca din nestiinta am omis si alte scoli sau licee, au suportat demni deciziile regulamentului intern.Sunt portile inchise in timpul orelor de curs.Pot continua cu ”C.N. Sf. Sava” Bucuresti, Liceul International de Informatica Bucuresti………Cred ca este inutil deoarece nu ideea de a copia o anumita actiune desfasurata in alte scoli a fost motivul inchiderii portii ci cauza reala ce a provocat de mult timp nemultumirea locatarilor .Nu am sacrificat libertatea elevilor ”de dragul unor vecini hipersensibili ” . Solutiile oferite de dumneavoastra sunt ideale pentru rezolvarea conflictului cu locatarii blocurilor vecine1.) ” Poate un politist comunitar plasat in zona sensibila ”. Finantele pentru a plati salariul acestui politist pot fi procurate de la …. ? Daca am solicita elevilor bani pentru al doilea gardian credeti ca nu ar fi la fel de revoltati ? Ar sustine ca nu toti sunt vinovati. Corect.2.)” Poate identificarea elevilor scandalagii si pedepsirea acestora ar fi fost o alta solutie ”. Daca ii identifici iti vor raspunde ca au fost provocati, poate nu in acel moment dar sigur in momentul anterior .La varsta adolescentei orice constrangere sau impunere este contestata de elevi.
  ”Doar ca intr-un mod pe care ma feresc sa-l cataloghez, dumneavoastra si alte cadre didactice cautati responsabilii pentru faptul ca textul lui Ionut Dumitru a fost publicat si cereti pedepsirea acestora buchisind chichitele care ar putea intra sub incidenta vreunui regulament.” Gresit nu cautam pe cine si cum sa pedepsim .Dorim ca atunci cand intr-un proiect scolar sau extrascolar este implicat numele liceului orice activitate sa fie caracterizata prin valoarea mesajului transmis . Inteleg, mesajul transmis in acest articol este nemultumirea elevilor . Valoarea in acest caz ar fi fost data de corectitudinea informatiilor , de o exprimare netendentioasa si de arta de a se juca elegant cu cuvantul .Va rog sa il intrebati pe Domnul profesor Mortu daca este necesar sa aveti partener in conducerea proiectului pe un profesor pentru activitatile in care este implicata scoala prin elevii ei . Responsabilitatea desfasurarii acestor activitati in aceasta situatie revine profesorului coordonator. Consider ca implicarea intr-un parteneriat cu o institutie dintr-un domeniu de activitate diferit de cel in care ne desfasuram activitatea implica cunoasterea regulamentului de functionare a institutiei partenere.

 7. Marian Coman

  @ Nicoleta Becheanu – Doamna, imi dau seama ca nu realizati ridicolul situatiei si nu vreau sa insist asupra acestei chestiuni. Totusi, pentru a nu crede cumva ca sint naiv, o sa va spun ca un politist comunitar costa cu putin peste 8 lei/ ora (pina saptamina aceasta pretul era pe undeva pe la 6 lei/ora). Pentru cele 6 ore de care aveti nevoie de el in fiecare zi, scoala ar trebui sa plateasca in jur 50 de lei (500.000 de lei vechi) pe zi. Inmultim cu 20 (zile lucratoare) si o sa aflam ca ar costa 10 milioane pe luna. Institutia dumneavoastra percepe, daca nu ma insel, o taxa de 500.000 de lei pe ora pentru inchirierea salii de sport. Nu am idee cite ore pe luna este inchiriata sala cu pricina, dar de 4 pe saptamina stiu sigur. Nu vreau sa pun la socoteala fondurile scolii percepute de la elevi in baza nu stiu carei legi (adica pe dinafara legii). Daca as indrazni sa cer profesorilor ca din marinimia lor sa doneze scolii 1% din banii pe care ii scot din pregatirile neimpozabile, bani luati de la parintii elevilor, atunci, ei bine, s-ar stringe o suma frumusica, mai mult decit suficienta pentru „tocmirea” unui politist comunitar. Despre alte tipuri de venituri extrabugetare nici nu mai are sens sa vorbim. Dar cea mai faina treaba e asta: daca le-ati cere celor 1000 de elevi sa plateasca inchirierea acestui gardian, ar insemna 10.000 de lei vechi/ elev/ luna. Adica 1 leu/ luna. Ce credeti? Ar prefera sa dea un leu lunar sau sa stea inchisi? Acum intelegeti de ce zimbesc?
  Doamna, nu exista un parteneriat intre ziarul „Obiectiv” si CN GM Murgoci. Exista o intelegere umana, prieteneasca si o deschidere din partea mea si a managerilor companiei care editeaza ziarul. Dorinta mea a fost aceea de a realiza o pagina impreuna cu elevii tuturor liceelor din Braila, dar entuziasmul domnului profesor Mortu si al elevilor de la Murgoci au conturat aceasta formula. Institutia pe care o reprezint nu o sa semneze nicicind un parteneriat care sa ateste vreo forma de control exterior asupra oricarei pagini din ziar, cu atit mai putin o forma de cenzura.
  Doamna, Ionut Dumitru, Nicoleta Becheanu, Viorel Mortu, Marian Coman si oricare om din oras, din tara si din lume sint liberi sa gindeasca asa cum doresc ei. Sint liberi sa scrie ce doresc ei, despre ce si cine doresc ei si sa ofere spre publicare textele lor. Iar ziarul „Obiectiv” are libertatea sa publice aceste texte, daca le considera demne de interes. Iar eu, ca redactor sef al acestui cotidian, nu accept ca asupra redactorilor sau colaboratorilor nostri sa se faca presiuni si intimidari, ca urmare a unor texte publicate in ziar. Daca textul lui Ionut aparea in revista scolii, publicata pe banii scolii sau ai dumneavoastra, poate intelegeam un pic santajul, ala cu scuzele adresate „batrineilor” si nota la purtare – desi, chiar si asa mi se parea o mare gogomanie. Doamna, daca cineva s-a simtit jignit de textul lui Ionut Dumitru sau de oricare text din ziar poate trimite un drept la replica pe care, daca il consideram intemeiat, il putem publica. Ar putea, de asemenea, sa ne actioneze in judecata si, daca are dreptate, noi o sa suportam decizia instantei. Daca nu, e bine de stiut ca trebuie sa puna niste bani deoparte pentru a plati cheltuielile judiciare in timp ce noi o sa desfacem o sticla de sampanie fara alcool pentru primul proces cistigat la „Obiectiv Junior”.

  @ Oana – Ar putea sa le puna matricole, sa-i oblige pe elevi sa poarte parul scurt si cravate de UTC-isti, iar pe fete sa-si tina sarafanul peste genunchi si pampoane albe in par. Ar putea ca in fiecare dimineata sa-i puna sa cinte imnul in timp ce privesc cele trei tablouri din fata clasei, iar toamna ar putea sa-i oblige sa mearga in practica agricola. Ar putea face multe, doar ca lumea, din fericire, se schimba si uita de ei.

 8. Nicoleta Becheanu

  Domnule Redactor,
  Va cer scuze pentru incorectitudinea afirmatiilor mele despre parteneriatul cu acest colegiu.Am crezut ca folosirea in frontul paginii Obiectiv Junior a numelui colegiului si in finalul paginilor a anuntului Prof.Coordonator Viorel Mortu reprezinta pentru copii acestui colegiu o activitate organizata extrascolara .Orice elev poate sa isi scrie opiniile in nume propriu sau a unui grup care isi asuma articolul si sa isi aleaga stilul jurnalistic de prezentare .In cazul in care exista informatii contestate de o persoana sau grup de persoane problemele vor fi rezolvate asa cum precizati pe cale juridica .Relatia conflictuala va fi intre elev si persoanele respective .

 9. Marian Coman

  @ Nicoleta Becheanu – Scuzele sint acceptate.
  „Relatia conflictuala va fi intre elev si persoanele respective”. Autorul textului, fiind un colaborator al cotidianului „Obiectiv”, va beneficia de sprijinul nostru, inclusiv de consiliere juridica si reprezentare in instanta. Fireste, in cazul de fata nici nu poate fi vorba despre un proces, nici macar un cuvint din articolul cu pricina neputind fi catalogat ca insulta ori calomnie.

 10. Nicoleta Becheanu

  Domnule redactor,
  Spreram ca prin acest schimb de mesaje dumneavoastra redactorul acestui ziar si” una dintre profesoare” sa gasim mesajul corect ce trebuie transmis unui adolescent.Inteleg aprecierea ce o acordati acestui articol. Rugamintea transmisa elevului de a cere scuze locatarilor din blocurile vecine pentru”batrinei super-puturosi ” ramane valabila. Elevii din colegiu ,prin sensibilitatea ce ii caracterizeaza ,poate vor intelege pozitia mea si cu multa eleganta, jocul cuvintelor lor se va transforma in arta de a comunica.

 11. Marian Coman

  Doamna Becheanu, am vazut ce mesaj sperati dumneavoastra sa transmiteti si m-am lamurit ca avem viziuni diferite asupra libertatii de expresie. Dumneavoastra, prin sensibilitatea ce va caracterizeaza, poate veti intelege pozitia mea si, cu multa eleganta, o sa reusiti sa treceti peste tentatia de a incerca sa-i intimidati pe colaboratorii nostri, chiar daca sint elevi sau profesori in liceul in care va desfasurati activitatea.

 12. Parinte

  Domnule Coman trebuia sa fiti prezent la sedita parintilor din colegil „Murgoci”, sa vedeti ca nici un parinte nu aproba articolul si sunt de acord cu inchiderea portilor pentru protectia copiilor. Chiar parintii erau mai hotarati si nu acceptau comentariile copiilor:”s-a hotarat inchiderea portilor deci „no comment””. Oare parintii lui Ionut D. stiu de existenta articolului, si ce parere au ei?
  Nu trebuie sa asteptam sa se intample ceva pentru ca apoi nu vor da explicatii nici M. Coman si nici V. Mortu. M. Coman nu are nici o responsabilitate pentru elevii care vin la scoala. Daca vrea sa publice pareri personale sa nu mai puna antetul „C.N. „Gh. M. Murgoci” pe foaia respectiva.

 13. Marian Coman

  @ Parinte – Domnule draga, desi ma indoiesc sincer ca sinteti cu adevarat un parinte al unui copil din Murgoci, accept punctul dumneavoastra de vedere. In fapt, pe mine nu ma deranjeaza si nici nu ma entuziazmeaza faptul ca usile liceului sint inchise ori deschise. Nu asta e motivul pentru care am scris comentariul de pe acest blog. Nici daca parintii sint sau nu de acord cu articolul lui Ionut Dumitru nu ma intereseaza. Ionut Dumitru se poate sa aiba dreptate, la fel cum se poate sa greseasca. Este un articol de opinie. El a scris ceea ce simte, ceea ce crede. Ceea ce gindeste. Iar in democratiile autentice, oamenii nu pot fi condamnati pentru ceea ce spun, pentru ceea ce simt, pentru ceea ce cred. Oricit de diferite si de socante ar fi lucrurile pe care le spun ori pe care le gindesc. Puteti intelege acest fapt? Acesta e motivul interventiei mele pe acest subiect – faptul ca un colaborator al ziarului nostru este tras la raspundere pentru ca a „indraznit” sa scrie ceea ce crede despre un anume subiect care il priveste. Pe el si pe colegii lui.
  Dumneavoastra, parintii si profesorii, puteti inchide portile liceului, puteti ridica ziduri in jurul lui. Parerea mea, ca absolvent de Psihologie, este ca nu o sa reusiti decit sa ridicati un zid intre dumneavoastra si copii. Dar procedati cum credeti de cuviinta.

 14. andruska

  Dumnezeule, am terminat de 11 ani liceul. Credeam ca in timpul asta cei cu mentalitati militienesti au disparut, caci natura nu iarta pe nimeni. Se pare ca am gresit.
  In astfel de momente imi ies din minti si iar imi vine sa injur Romania. Stimata doamna Ncoleta Becheanu, singurul lucru pe care il transmiteti dumneavoastra elevilor este sa invete sa isi tina gura, pentru ca altfel o patesc. Asta ati invatat dumneavoastra, si probabil din frustrare vreti sa moara si capra vecinului (i.e., a elevilor). Din fericire, doamna, nazuinta spre libertate si spre libertatea de exprimare nu va muri niciodata. Asta n-au inteles tiranii si tortionarii din toate timpurile. Nici d-tra nu intelegeti.
  Asa va pricepeti d-tra sa „modelati sufletul adolescentilor”? Stati linistita, doamna, si lasati deoparte limbajul de lemn si mentalitatile vechi. Va garantez ca nu ati modelat sufletul nici unui adolescent. Si nici nu trebuie sa o faceti. Datoria d-tra este sa ii invatati elementele de baza ale unei materii. Punct.
  Din fericire, sufletul si-l modeleaza singuri. Si, din cite observ eu, nu o fac rau deloc. Atit autorul articolului cu pricina, cit si Marian Coman au respectul meu pentru ce au construit vara asta, si pentru curajul de a va infrunta, in numele celor mai simple si de baza principii ale democratiei si liberalismului.

 15. andruska

  ohooo…. de EL vorbesc tot timpul, i-am innebunit pe toti si pe aici… tare rau imi pare ca nu am pastrat nici un numar, ca le-am distribuit pe toate… Chiar asa, tu mai ai ceva? Poate imi xeroxez si eu…

 16. Marian Coman

  @ andruska – aveam la un moment dat doua numere din „Saprosan”, parca. Din pacate… cred ca le-am ratacit. Am vazut insa ca detine Alin aproape intreaga colectie, plus niste grafica realizata de mine, special pentru revista, in original. Prin urmare… undeva exista.

 17. elev

  Sunt mandra de Dumi pentru curajul sau de a scrie acest articol. Am ramas socata cand am citit articolul dar in acelasi timp imi venea sa sar in sus de bucurie. Bravo! de trei ori bravo! Acel articol exprima cu adevarat ce simtim si ce credem majoritatea elevilor de la „Murgoci”.
  Schimbarea de regulament a fost mult prea brusca pentru ca noi elevii sa o putem asimila atat de repede si cu atata seninatate. Nu suntem niste marionete si NU ne vom resemna pana nu vom avea libertatile pe care le aveam si inainte! Pentru asta e unic si deosebit „Murgociul”.Libertate si carte in acelasi timp.
  Iar pentru parintii care au spus ca vor ca odraslele lor sa fie mai biine protejate la consiliu am un mesaj: oricum copii dumneavoastra nu ieseau din clasa nici cand erau portile deschise. Erau mult prea procupati sa roada cartile si caietele ca sa ia numai note maaaari, ca altfel „si-o iau pe cocoasa” tot de la dumneavoastra, Dragi Parinti „protectori”!

  Daca se pune lacat la poarta, vom gasi alte metode sa iesim din scoala! Vor putea taia toate florile insa nu vor putea oprii primavara!

 18. Jen

  ah, acum imi dau seama la ce pericole m-am supus in tot timpul liceului… ingrozitor, aveam usile deschise si uneori chiar treceam strada pana la butic!!!

  (si, poate va fi suprinzator pentru cativa, elevii ‘problema’ au ajuns majoritatea la facultati bune, chiar bursieri, cu joburi bune apoi…)

 19. elev

  Tot respectul pt Nicoleta Becheanu. Altceva nici nu au de facut elevii la scoala decat sa invete, sa se poarte civilizat si sa- si „modeleze” sufletul. Acesta e scopul indiferent de politica. Dna Becheanu e o profesoara minunata, care se implica. E subtila, sensibila…(din pacate) si o rog tare mult sa nu se mai consume si sa nu- si mai aplece urechile la niste amarati de jurnalisti care o fac pe democraticii. Ziarul Obiectiv nu e obiectiv!

  P.S: Am reactionat tarziu pentru eram doar in trecere.

+ Leave a Comment