Tudoran. Editorial fracturat


Felul in care conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Braila a impartit vina pentru rezultatele catastrofale de la examenul de Bacalaureat, acuzind ba parintii, ba elevii, ba presa si, in nici un caz, pe sine pentru situatia fara precedent in care se afla invatamintul brailean este, fara indoiala, o reactie politica. Refuzul asumarii responsabilitatii pentru orice esec, oricit de mic, e o constanta a clasei politice romanesti, in general, si a celei brailene, in special. Aruncarea mitei dintr-o curte in alta, delegarea de atributii, dansul printre scopuri si obiective ratate, printre promisiuni incalcate si prestatii lamentabile sint modalitatile prin care oamenii politici fenteaza de doua decenii atentia contribuabililor.
Ingrijorator este insa faptul ca doamnele de la conducerea ISJ se comporta ca niste politicieni mioritici si nu, asa cum mi-as dori, ca niste manageri pentru care rezultatele sa conteze. Sincer, nu-mi pasa daca Lilliana Tudoran sau Lucica Visalon or sa demisioneze, nu-mi doresc asta si nici nu cred ca o sa se intimple. Nu cred, fiindca onoarea este o calitate care lipseste politicienilor romani, iar doamnele amintite au, dupa cum s-a vazut in ultimul timp, toate atributele unui om politic. Stop.
Era in jurul orei 14.30, ieri, si tocmai terminam fraza de mai sus cind in redactie au ajuns primele informatii despre demiterea inspectorului scolar general. Ce sa spun? Realitatea si-a scris mai repede editorialul. Nu-mi ramine decit sa sper ca noul inspector scolar general, profesorul Iulian Danielescu, isi va fixa obiective clare si ca va baga invatamintul brailean in sectia de terapie intensiva. Sint convins ca recentele rezultate de la bacalaureat sint doar virful unui ice-berg si probabil ca in zilele ce vor urma or sa iasa la suprafata radacinile putrede ale unui sistem condus deplorabil.
Din pacate, situatia de la ISJ, chiar daca este cea mai grava dintre problemele Brailei si, poate, cea mai vizibila – prin prisma rezultatelor concrete de la ultimele examene, nu este singura. Poate ca daca s-ar da bacalaureatul si in Sanatate, Politie ori in alte domenii platite din bani publici, am avea surprize de proportii.

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours