Raul cel mai mic


Stiu, titlul pe care l-am ales este o expresie atit de uzitata, incit tinde sa se goleasca de sens. Faptul ca de aproape doua decenii romanii au fost nevoiti sa aleaga raul cel mai mic a lasat urme adinci in ceea ce numim, pretentios, constiinta civica. In fond, absenteismul ridicat de la ultimele alegeri poate fi explicat si prin (sau mai ales prin) nemultumirea celor chemati la urne de a fi pusi sa-si aleaga conducatorii dintre oameni care nu au reusit sa-si demonstreze bunele intentii. Situatia de la Braila nu a fost diferita fata de ceea ce s-a intimplat in tara, iar in turul 2 de scrutin al alegerilor de anul acesta avem iarasi de ales raul cel mai mic. Aurel Simionescu si Constantin Cibu sint, cu bune si rele, singurele optiuni pe care le avem.
„Stii care este marea tragedie a poporului roman? Ca are de ales, din nou, intre doi comunisti”, i-a spus Traian Basescu lui Adrian Nastase in urma cu patru ani, in ultima seara de campanie electorala, iar citatul redevine actual la Braila, aici, unde un fost membru in CC al PCR si un fost sef al tineretului comunist se infrunta pentru functia de primar al orasului. Doar ca, nu stiu cum, a fi ex-lider comunist, la Braila, nu a fost privit niciodata ca un defect. La urma urmei, vreme de 10 ani, brailenii l-au avut primar ales al orasului pe fostul prim-secretar Anton Lungu, asa ca treaba asta, cu comunismul, poate ca e privita la noi, in cel mai bun caz cu indiferenta, daca nu cumva cu apreciere.
Despre defectele celor doi candidati am mai scris, si eu, si alti colegi de-ai mei. Pierderea celor 1.000 de hectare din teritoriul Brailei si lipsa de proiecte de anvergura in timpul celor doua mandate de presedinte al CJ – in cazul lui Aurel Simionescu, incapacitatea de a aduna in jurul sau o echipa de profesionisti, lipsa de reforma in Primarie si nerezolvarea nici uneia dintre problemele importante ale orasului (curatenie, ciini maidanezi, ordine si siguranta publica) – in cazul lui Constantin Cibu, sint, din punctul meu de vedere, citeva dintre tinichelele atirnate de „cozile” celor doi candidati. La acestea se poate adauga o lista intreaga, lista la care o sa va rog si pe dumneavoastra sa va ginditi. Insa, dincolo de aceaste liste cu defecte, un singur lucru ramine cert: unul dintre cei doi va administra orasul in urmatorii 4 ani. Ceea ce ni se cere sa facem este sa alegem in a suporta consecintele defectelor unuia sau ale celuilalt.
As prefera insa ca cei care se vor duce pe 15 iunie la vot sa se intereseze de proiectele celor doi candidati si sa voteze proiectele, nu oamenii care le propun, desi mi-e teama ca nici unul dintre cei doi nu este capabil sa-si puna in aplicare ceea ce propune, sigur pe el, in aceasta campanie.
In concluzie… nu, nu am nici o concluzie. Doar intrebarea aproape disperata a unui coleg: „Bai, frate, dar binele cel mai mare cind o sa-l aleg, fiindca de raul cel mai mic m-am saturat?!”.

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours