Nimic nou. Alte razboaie, aceleasi mizerii


Mi-e inca neclar ce resorturi actioneaza in interiorul partidelor si ce anume, in afara de foamea de putere, declanseaza pofta de scandal a politicienilor. Am urmarit ultimul taraboi pus in scena de liberalii braileni, ingrijorat si amuzat deopotriva. E din ce in ce mai limpede ca, cel putin la Braila, nu se va schimba prea curind felul in care se face politica. Gastile si urletele tin loc de strategii si discursuri, asa incit nu e de mirare ca nici un politician brailean nu a venit cu un proiect care sa contureze felul in care se va dezvolta orasul ori judetul in viitorii doi, cinci sau zece ani. In schimb, trancaneala si lupte pe mize mici exista din belsug.
E ceva nou in razboiul patetic dintre Simona Draghincescu si Constantin Cibu? Eu spun ca nu. Fiindca nu a trecut mult de cind, tot in PNL, un nas – Dan Sabau si un fin – Adrian Ritzinger isi trageau capace peste urechi si-si furau scaunul de sub fund unul altuia. In fond, din punctul meu de vedere, meciul Draghincescu – Cibu se inscrie in linia cu care ne-am obisnuit de ani de zile la Braila. Cibu vs. Sabau, Stancu vs. Chiru si Cibu vs. Vasioiu sint alte trei exemple in acest sens.
Ce au cistigat brailenii din aceste frecusuri, lovituri pe la spate ori in plina figura? Absolut nimic. Poate doar falsa impresie ca politica asa trebuie sa fie: un circ etern, un teatru ieftin pe scena caruia actorii valseaza de la un partener la altul, dintr-un clan politic in altul, de la o dinastie la alta.
Ce au pierdut brailenii? In primul rind foarte multi bani. Nici un proiect major, cu finantare europeana, nu a fost definitivat in zona. In al doilea rind, un imens capital uman. Stiu zeci de tineri capabili care au ales sa evadeze din oras, satui de felul in care li se deseneaza viitorul aici de oameni politici carora li s-a ars filamentul din cauza setei de putere. Si mai stiu sute pe cale sa o faca – e suficient sa intri in liceele brailene si sa-i intrebi pe elevii din anii terminali daca au de gind sa se intoarca in Braila dupa ce termina facultatea. In al treilea rind, brailenii au pierdut, cred, dreptul la reprezentare: fiindca nu poti spune ca esti reprezentat in Consiliul Local, in Consiliul Judetean ori in Parlament de armata de teracota care a parazitat din ’89 pina acum toate filialele locale ale formatiunilor politice, stergindu-si mizeria de pe caractere pe doctrinele partidelor.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours

+ Leave a Comment