Dans macabru


Cit de adinc o fi haul din bugetul asigurarilor sociale de au ajuns guvernantii in situatia de a cauta resurse financiare inventind taxe si impozite dintre cele mai ghiduse? Cit de disperat o fi ministrul Pacuraru care anunta intr-o zi niste taxe, pentru ca a doua zi sa fie pus in situatia de a admite ca propunerile sale sint niste gogomanii si de a le retrage?
Mi-e clar, masurile populiste ale Guvernului, luate la presiunea social-democratilor, au vlaguit un buget saracacios, iar acum liberalii incearca sa faca pe dracu-n patru pentru a acoperi gaurile provocate de acestea. Doar ca actiunea lor imi pare o halucinanta incercare a marinarilor de pe Titanic de a-si salva nava lipind cu leucoplast spartura provocata de iceberg. Poate gresesc – la urma urmei nu am de unde sa stiu cit de mare este nevoia de fonduri la nivelul bugetului de asigurari sociale, insa preocuparea Guvernului de a scoate bani cu aceasta destinatie din pamint, din piatra seaca ma face sa cred ca intuitia nu-mi joaca feste.
In fapt, Guvernul, trezit anul acesta ca trebuie sa achite pensii mai mari si neavind bani suficienti pentru a onora majorarile promise, incearca sa-i jupoaie pe cei care muncesc legal. Asa se face ca potrivit unei norme publicate in urma cu citeva zile in Monitorul Oficial, primele, sporurile si multe alte venituri vor scadea cu 9,5%, incepind chiar de luna viitoare. Acest procent va fi virat la bugetul pentru pensii, adica exact acolo unde, in urma cu doar citeva luni, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, se batea cu pumnul in piept ca dispune de bani suficienti. Pai, daca sint bani suficienti de ce e nevoie de un nou impozit?
Dansul penibil pe care il face Guvernul liberal, valsind nesigur de la dreapta la stinga, marind pensiile si salariile bugetarilor, apoi dijmuind veniturile ori introducind taxe aberante cum e cea de “mediu”, luind din stinga, punind in dreapta, anuntind una si promulgind alta, modificind un act normativ dat cu doar citeva luni in urma fiindca nu respecta legislatia europeana, tremuratul asta, agitatia asta disperata imi par ultimele rabufniri, ultimele gesturi ale unui datornic la camatari care intelege, in final, ca singura solutie ramasa este sa-si puna streangul de git.
Da, am mai scris-o si altadata: cred ca liberalii au tendinte sinucigase, iar ultimele zile nu au facut decit sa-mi confirme lucrul acesta. Cit de bine se stringe latul pe care si-l asaza singuri la git se va vedea la alegeri. Cit de mari sint datoriile pe care le au o sa simtim pe propria piele si o sa auzim de la viitoarea guvernare, care se va plinge, pun pariu, de “greaua mostenire”. Punct si de la capat.

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours