Rabojul cu probleme


Ce nu va place la Braila? Care sint defectele ei? Va intreb fiindca m-am gindit sa facem o lista. Sa punem lucrurile negru pe alb intr-o lista cu probleme ale orasului. Sint lucruri simple poate, care ne deranjeaza si care ar fi usor de indreptat ori, cine stie, lucruri complicate, care necesita solutii complexe. Hai sa le trecem pe rabojul cu probleme, un instrument pe care sa il putem folosi, poate, in campania electorala. Sa il aratam politicienilor astora si sa vedem cum ne raspund. In fond, solutiile la aceste probleme sint datoria pe care ei trebuie sa o plateasca fata de noi fiindca ajung in posturile in care ajung, unde sint platiti din banii nostri.

O sa incep eu cu citeva lucruri care ma deranjeaza. Nu este un top, ci o lista incompleta alcatuita aleatoriu. Va propun sa o completam impreuna.

1. Mirosul pestilential provenit de la fermele de porci ale lui Gheorghe Caruz

2. Cersetorii din intersectia de la Dorobanti cu Calea Galati, care ti se reped pe masina, iti uda parbrizul si-ti saruta farurile. Este cea mai tranzitata dintre intrarile in oras, si este prima impresia pe care Braila o face vizitatorilor ei.

3. Bulevardul Dorobanti. Una dintre arterele principale ale orasului, plina de gropi si de praf.

4. Gastile de infractori din cartiere din cauza carora trebuie sa te gindesti de trei ori in cazul in care vrei sa faci o incursiune nocturna pina la non-stopul din statia de autobuz.

5. Echipa de fotbal. Desi nu sint microbist, mi se pare ca iubitorii de fotbal din Braila, nu putini – sint sigur, meritau mai multa atentie din partea autoritatilor locale.

Gata. E rindul vostru.

Later edit:

6. gasca de gulere albe care va tine la periferia nu numai a romaniei, dar si a lumii civilizate in genere. (expat)

7. strada republicii. de fapt, locuitorii de pe republicii. aia care au stricat cladirile. au vindut balcoanele. au facut praf tot centrul vechi (alinn)

8. Nu-mi plac strazile care mai toate sunt in faluri si cu gropi!
Ai amintit de Dorobanti care e un dezastru… apoi eu as continua cu Grivitei, Garii, Calea Calarasilor, Mihai Eminescu, Rm. Sarat, Calea Galati – astea daca s-ar repara cap coada ce bine ar fi… dar de unde atata munca… mai bine sa furam decat sa punem osu’ la treaba. (Blogu)

9. Si canalizarile parca de’a naibii nu-s puse la drept!!! (Blogu)

10. Nu mai imi place ca cei de la Primarie au votat ca str. Republicii o sa devina circulata…  (Blogu)

11. nu-mi place cum a ajuns zona din jurul fantanilor. cu dalele de marmura desprinse si apa (murdara) care depaseste marginile fantanilor si formeaza baltoace. (Dan Rotaru)

12. Rautatea oamenilor. Cei care au mai fost plecati prin tara poate sa confirme ca printre cei mai rai oameni din sint cei din Braila. O ruda din Ardeal care lucreaza in constructii si a trecut prin mai toata tara a ramas uimit de rautatea oamenilor de aici si mizeria orasului. (ok)

13. Cred ca si mizeria este o mare problema a orasului. La aproape fiecare colt de strada se afla gunoaie aruncate. (ok)

14. Ciinii vagabonzi pun stapinire pe oras dupa lasarea intunericului iar in cursul zilei sint clienti fideli ai pietelor si au invatat cum sa se poarte si ca pot traversa strada pe trecerea de pietoni. Singura mea explicatie pentru rautatea oamenilor si mizeria din oras este prostia, saracia si lipsa de educatie a multor cetateni precum si conducatorii care profita de aceste neajunsuri si nu fac nimic pentru imbunatatirea vietii. (ok)

15. Pustii care cunosc viciul de la 10 ani, dar raman suficient de inculti incat vocabularul lor nu cuprinde mai mult de cateva sute de cuvinte- si din acestea un procent semnificativ il ocupa diverse expresii-vizand-parti-anatomice. (Ramona C.)

16. Adolescentele care isi doresc cu atata ardoare o pereche de incaltaminte de firma, incat accepta “atentii” pline de din partea unor dmni usor trecuti de prima tinerete. (Ramona C.)

17. Elevi care se duc la scoala (ce-o mai fi si aia?) numai fiindca sunt obligati de parinti…si lista poate continua cu muuulte alte exemple.  (Ramona C.)

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. expat

  mon ami, ai uitat, de ce oare, cel mai important aspect al locului. gasca de gulere albe care va tine la periferia nu numai a romaniei, dar si a lumii civilizate in genere. chiar, daca as avea agentie de turism as promova o excursie tematica avind ca tinta orajul si judetul braila sub deviza „cum arata adminstratia corupta, impostoare si ineficeinta, live” si as include vizite la cabinetele si birourilor gulerelor albe ce se fac responsabile de situatia tragica a oamenilor de acolo, din braila.
  p.s. in cazul in care agentia voastra de turism pune ideea in aplicare, nu uitati sa imi rezervati drepturile de autor pentru idee. pe care ti le donez cu conditia sa publici un anunt permanent de mica publicitate, la rubrica de comemorari, in care o sa-ti spun ce sa scrii daca o fi cazul.

 2. alinn

  strada republicii. de fapt, locuitorii de pe republicii. aia care au stricat cladirile. au vindut balcoanele. au facut praf tot centrul vechi

 3. Marian Coman

  @ expat – Nu am uitat, prietene, insa incercam sa gasesc probleme clare, nu himere dupa care sa alergam. Ce-i aia „gasca de gulere albe”? Nume, prenume, dovezi, daca ai. Altfel, cum ziceam, vorbim ca batrinii din baruri, la pahar. Stiu ca ai dreptate, simt si eu lucrurile despre care imi spui, probabil ca orice brailean le simte – in fond, se loveste de ele zilnic, dar hai sa incercam sa spunem lucrurilor pe nume, nu sa facem doar fum, de dragul spectacolului.

  @ alinn – Multumesc. O trecem pe raboj.

 4. Blogu

  Nu-mi plac strazile care mai toate sunt in faluri si cu gropi!
  Ai amintit de Dorobanti care e un dezastru… apoi eu as continua cu Grivitei, Garii, Calea Calarasilor, Mihai Eminescu, Rm. Sarat, Calea Galati – astea daca s-ar repara cap coada ce bine ar fi… dar de unde atata munca… mai bine sa furam decat sa punem osu’ la treaba. Si canalizarile parca de’a naibii nu-s puse la drept!!!

  Nu mai imi place ca cei de la Primarie au votat ca str. Republicii o sa devina circulata… o sa stau sa beau un suc cu noxe… si lalaiala de manea de la o masina de rromi. Acea strada trebuia exploatata la maxim… nu cu sosea pe ea. Asa ceva eu nu am mai vazut! Uitat-va cuim au vecinii nostri bulgari: http://img528.imageshack.us/img528/5624/dscf1313qv2.jpg ! Poate inca se mai poate face ceva! Incepti o campanie… ceva! Brailenii trebuie sa-si puna pasul in privinta asta!

 5. dan rotaru

  nu-mi place cum a ajuns zona din jurul fantanilor. cu dalele de marmura desprinse si apa (murdara) care depaseste marginile fantanilor si formeaza baltoace.
  cu atat mai mult cu cat ne place sa consideram zona ca una deosebita.

 6. ok

  Rautatea oamenilor.
  Cei care au mai fost plecati prin tara poate sa confirme ca printre cei mai rai oameni din sint cei din Braila.
  O ruda din Ardeal care lucreaza in constructii si a trecut prin mai toata tara a ramas uimit de rautatea oamenilor de aici si mizeria orasului.
  Cred ca si mizeria este o mare problema a orasului. La aproape fiecare colt de strada se afla gunoaie aruncate. Ciinii vagabonzi pun stapinire pe oras dupa lasarea intunericului iar in cursul zilei sint clienti fideli ai pietelor si au invatat cum sa se poarte si ca pot traversa strada pe trecerea de pietoni.
  Singura mea explicatie pentru rautatea oamenilor si mizeria din oras este prostia, saracia si lipsa de educatie a multor cetateni precum si conducatorii care profita de aceste neajunsuri si nu fac nimic pentru imbunatatirea vietii.

 7. cisleanu cosmina

  vreau doua sosele supraterane.una de la garii pina la calarasi pe cuza si una pe sos buzaului de la centril militar jud. pina in concordia ,pentru evitarea blocarii circulatiei la orele de virf si a nu mai intirzia la servicii.Ne mai trebuie si un pasaj pietonal subteran la dunarea.

 8. story

  Subscriu la „rautatea oamenilor”. Traiesc de mai bine de 10 ani in Ardeal;nici nu se compara calitatea sufleteasca a oamenilor din cele 2 regiuni.Imi pare rau sa constat lucrul acesta, sunt nascut in Braila si am trait acolo mai bine de 20 de ani, dar diferentele sunt vizibile.Pacat…

 9. Ramona C.

  Subscriu si eu, insa la categoria „Tinerilor braileni”. Minunatii fii si fiice, frati si prieteni pe care ii urmarim cu dezinvoltura (ori , mai degraba dezinteres) cum se degradeaza din ce in ce mai mult, pe zi ce trece. Pustii care cunosc viciul de la 10 ani, dar raman suficient de inculti incat vocabularul lor nu cuprinde mai mult de cateva sute de cuvinte- si din acestea un procent semnificativ il ocupa diverse expresii-vizand-parti-anatomice. Adolescentele care isi doresc cu atata ardoare o pereche de incaltaminte de firma, incat accepta „atentii” pline de din partea unor dmni usor trecuti de prima tinerete. Elevi care se duc la scoala (ce-o mai fi si aia?) numai fiindca sunt obligati de parinti…si lista poate continua cu muuulte alte exemple. Si isi exprima cineva ingrijorarea in legatura cu acest fapt? Eu nu am sesizat nimic…

  Si totusi poate cineva care vede si intelege fenomenul poate face o diferenta. In acest sens, ma adresez dvs. , domnule Coman, sperand la o posibila colaborare. Sunt eleva la Colegiul National „Gh. M. Murgoci” si am auzit de sectiunea „Obiectiv Junior”, la care as fi mai mult decat incantata sa contribui. Cred ca ar fi o idee grozava sa se auda cate ceva si despre tineretul brailean, sa fie sanctionata degradarea de care am mentionat mai sus, si in acelasi timp sa se prezinte si posibilitatea unei schimbari in bine , a aspectelor pozitive care au nevoie sa fie evidentiate mai mult ca oricand. Asa ca ma folosesc de prilejul acesta sa imi exprim opinia, si (nedorind sa ma aflu in necunostinta de cauza) sa va cer mai multe detalii cu privire la noua sectiune a Obiectivului brailean: daca exista o tematica specifica, un protocol, termeni si conditii. Sper intr-o posibila colaborare. Multumesc.

 10. brailean notoriu

  m-am saturat pana peste cap de scursorile astea primitive, care nu stiu altceva dacat violenta. M-am saturat sa citesc aproape zilnic in ziare despre scandalurile, conflictele si macelurile dintre aceste bande de viermi infecti de care trebuie sa te feresti la tot pasul , sa nu ti-o iei nevinovat. M-am saturat de ei si de cardasia politiei, jandarmeriei cu acesti blestemati . M-am saturat de minciunile autoritatilor legale, cum ca in Braila , siguranta cetateanului este destul de buna…. M-am saturat, si le-as da foc la toti, sa arda de vii si doar atunci poate voi sta mai linistit si mai in siguranta, cand voi merge pe inserat la plimbare cu sotia si copii, sau cand voi frecventa cine stie ce cartier marginas…. Am strans atata ura in mine, pt acesti nenorociti, incat as fi in stare sa-i linsez pana la ultimul, fara nici cea mai mica remuscare… dar… ramane doar un vis, sau un cosmar de care nu voi putea scapa curand, cu siguranta, decat daca structurile vor fi schimbate din temelii.

 11. Marian Coman

  @ ok, story – Da, si eu am observat ca pe masura ce te deplasezi spre est, chipurile oamenilor devin mai incruntate, iar atmosfera capata o incarcatura isterica. Saracia face casa buna cu incultura si cu rautatea.

  @ Ramona C. – Prima editie „Obiectiv Junior” o sa apara simbata. Incearca sa iei legatura cu colegii tai care au participat la intilnirea de saptamina trecuta si cu domnul profesor Viorel Mortu. Ei iti vor spune care sint bazele colaborarii dintre noi.

  @ brailean notoriu – Da, si eu m-am saturat. Insa nu mi-am pierdut optimismul.

 12. brailean notoriu

  ieri am postat comentariul, azi citesc iar despre gruparile astea de infractori blestemati. Ce e de facut, oameni buni??? politia asta, procuratura, chiar nu pot sa faca ceva sa-i linisteasca? ce draq!….Poate este mai bine sa-i lase naibii sa se macelareasca intre ei , sa se ucida si la urma (ca in filme) sa vina si politia „anuntata prea tarziu” sa-i bage la puscarie ani buni , pe cei care au supravietuit… Ce naiba!?! chiar nu se mai poate trai linistit in orasul asta?
  Si sincer sa fiu, o mare vina o are si presa, care publica „plangerile” acestor gunoaie, atunci cand ii bate politia si face tragedie din asta. Daca-i bate politia, politia e nenorocita ca bate , daca nu le face nimic e iar vinovata ca nu face nimic…. Lasatii oameni buni, sa-i ologeasca, sa-i calce in picioare si poate asa vor sti putin si de frica politiei.

+ Leave a Comment