Chisinau. Exemplul Chirtoaca


Un tinar de 29 de ani, cu studii efectuate in Romania, la Iasi si Bucuresti, si in Franta, la Sorbona, a cistigat alegerile pentru primaria Chisinaului zdruncinind astfel, de pe jiltul greu, puterea comunista ce parea, pina la sfirsitul saptaminii trecute, de neinlaturat. Treziti parca dintr-un somn greu, moldovenii incep sa inteleaga faptul ca singurul drum valabil este catre Europa si ca schimbarea sta, in fond, in miinile lor. Dar nu despre surprinzatoarele schimbari politice de peste Prut mi-am propus sa scriu, ci despre purtatorul lor de drapel, Dorin Chirtoaca, primarul de numai 29 de ani al capitalei Republicii Moldova si despre viziunea de om politic matur cu care s-a impus la Chisinau. “Intotdeauna am pledat pentru revenirea tuturor celor care invata peste hotare la Chisinau si pentru implicarea celor care-si fac studiile aici in vederea producerii schimbarii din interior. Daca nu ne implicam noi, altcineva din afara nu poate schimba situatia”, spune Chirtoaca intr-un recent interviu, si sint convins ca multi tineri moldoveni ii vor asculta chemarea, Republica Moldova fiind in fata unei sanse pe care Romania nu a fructificat-o pina acum. Aceea de a-si schimba clasa politica cu armata de tineri scoliti in afara granitelor. De altfel, cred ca politicianul de la Chisinau ar putea fi un bun exemplu si pentru studentii romani plecati, de-a lungul timpului, la studii, in lumea larga. Ajunsi profesori, cercetatori, specialisti in tot soiul de domenii ori inca studenti sau doctoranzi la marile universitati ale lumii, tinerii romani nu au avut pina acum o reteta de succes pentru reintoarcerea in tara sau macar un exemplu care sa-i faca sa lupte cu gindul amar ca nu sint doriti in patria lor. Ei bine, sper din tot sufletul ca, asa cum cetatenii Republicii Moldova fac eforturi sa invete si sa aplice cite ceva din experienta Romaniei, tot la fel, vom invata si noi ceva din experienta lor. Iar prima mare lectie pe care o putem prelua este acest exemplu, al primarului care a fost constient de faptul ca revenirea tinerilor acasa si implicarea lor in politica este singura sansa de schimbare a tarii sale. Cred ca, in mare, aceasta este si solutia pentru Romania.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
  1. Catalin Sandu

    Daca vrei sa nu-ti plece oamenii din Romania (la capsuni, la constructii in Italia, de tot in Canada), cred si eu ca ca tarioara asta trebuie sa ofere cetatenilor ei niste lucruri de baza care momentan lipsesc de pe la noi, dar le gasesti ceva mai din plin pe afara: un sistem social mai bine pus la punct, o clasa politica putzintel mai sanatoasa, un invatamint mai bun, niste oameni mai bine educati…

    Nu spun ca in afara vei gasi un paradis. Atit noi, cit si “ceilalti”, avem probleme. Ideea este ca, daca la noi problemele sunt norma, dincolo ele sunt exceptia.

    Din pacate, pentru multi din acei romani care au reusit sa se stabileasca foarte bine in Spania, Canada, Italia, UK, USA, Franta si alte locuri, nu mai exista nici o motivatie sa se intoarca si s-o ia inca o data de la capat aici.

    E drept, e o discutie lunga si cred ca trebuie sa ma opresc aici.

+ Leave a Comment