Ziarist vs. bloger


S-a vorbit o vreme despre o corelatie, chiar despre o asemanare, intre presa scrisa si bloging. Au fost si discutii despre o conexiune poate mult mai strinsa intre bloging si literatura. Din punctul meu de vedere – strict din punctul meu de vedere, una-i una si alta-i alta, iar distanta dintre a scrie pe blog si a scrie la ziar ori a scrie proza este uriasa. Blogul poate sustine una din cele doua activitati, fara indoiala, uneori drumurile dintre cele trei se poate intersecta, dar diferenta dintre ele este uriasa. Motivatiile sint altele, resursele si instrumentele difera, chiar daca, uneori functiile ori consecintele celor trei sint aceleasi. Nu, nu mi-am propus sa fac un studiu pe aceasta tema, nici sa scriu un articol, nici o povestire. Nici macar o insemnare pe blog cu acest subiect.

Doar ca m-am gindit la diferenta dintre cele trei activitati, din nou, dupa vilva din blogosfera pricinuita de pozele de pe blogul lui Gramo. Unii dintre voi cunosc subiectul – un profesor de la Facultatea de Filosofie si-a pus citeva poze nud pe blog. Adresa blogului a aparut pe site-ul Universitatii si, mama, ce nebunie. Ziarul Gandul si-a deschis una din editiile trecute cu un articol pe aceasta tema. Un pic cam penibil din punctul meu de vedere, daca ma intrebati. Probabil ca nu aveau deschideri.

Sa fie lucrurile clare, detest falsa pudoare a institutiilor bugetare, apelul la etica si la suspuse coduri deontologice de care fac uz jurnalistii atunci cind isi ridica subiectele pe inalte fundamente morale. Sint jurnalist si bloger deopotriva sau, poate, nu sint nici una nici alta, dar sint conectat la ambele universuri. Faptul ca un cadru didactic (universitar, unde mai pui?) si-a pus fotografiile nud pe internet este insa, oricit am diseca firul in patru, un subiect de presa. Parca o vad pe doamna Melania, la sedinta de redactie soptindu-si subiectul: „un lector de la Filosofie apare in fundu’ gol pe internet”. Colegii doamnei au dat fuga la net sa vada daca e adevarat. Apoi doamna a scris articolul. Si a vorbit despre etica, despre decenta si moralitate. Ce misto! Si apoi a furat pozele de pe blogul cu pricina si le-a pus in ziar. Marfa!

Una peste alta, dincolo de ineditul situatiei – acesta (ineditul) fiind faptul de presa – nu mi-e clar ca Gramo a gresit. Dar mi-e clar ca a publica o poza care nu-ti apartine pentru a vinde un ziar e un furt ordinar. Poate ca daca domnii de la Gandul ar fi facut un print-screen dupa site-ul cu pricina, lucrurile ar fi stat in ceea ce-i priveste, din punct de vedere legal, un pic altfel. Dar e cel putin ciudat sa dai lectii de moralitate cind stai cu mina in buzunarul altuia. In rest, numai de bine.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
  1. gheo

    Salutare, salutare! De acord cu viziunea jurnalistica, dar pe de alta parte… „Gindul”? Pe prima pagina?
    Oricum, ma bucur de intilnirea bloggeristica…

+ Leave a Comment