Nedumeriri


Luni, 11 decembrie, la orele 18.00, Librăria “Cărtureşti” va găzdui cea de-a treia ediţie a decernării premiilor “Vladimir Colin”, pentru literatură Science Fiction românească.
     Sunt invitaţi să participe toţi cei care iubesc literatura SF.

      Juriul format din Ion Hobana (preşedinte), Cătălin Badea Gheracostea, George Ceauşu, Mircea Opriţă şi Liviu Radu a luat în discuţie volumele apărute în perioada 2002-2006. Cei nouă autori nominalizaţi sunt Lucian Dragoş Bogdan, Sebastian A. Corn, Robert David, Dan Doboş, Radu Pavel Gheo, Bogdan Gheorghiu, Ana Maria Negrilă, Florin Pîtea şi Sergiu Someşan.

      Amintim că iniţiativa decernarii Premiilor “Vladimir Colin” aparţine prietenilor eminentului scriitor dispărut în urma cu cincisprezece ani, Ion Hobana şi Gerard Klein, acesta din urmă renunţând la drepturile de autor pentru trei cărţi apărute în România, în scopul finanţării premiilor.

Premiaţii ediţiilor precedente au fost:      2000 (pentru cărţi apărute în 1999): Ona Frantz, premiul I (pentru Sfâşierea, ed. Dacia), Michael Haulică, premiul II  (pentru Madia Mangalena, ed. Institutul European) şi Andrei Valachi, premiul III (pentru Sheila, ed. Euronovis).

      2001 (pentru cărţi apărute în 2000): Liviu Radu, premiul I (pentru Spre Ierusalim, ed. Allfa), Catalin Sandu, premiul II (pentru Duel cu ceaţă şi lotuşi, Ed. Media-Tech) si Costi Gurgu, pentru Ciuma de sticlă (ed. ProLogos).

Acesta este un fragment dintr-un anunt care circula de o vreme, pe ici pe colo, asa ca sa faceti bine si sa mergeti la locul cu pricina.

Nedumeririle mele se leaga de felul in care au fost facute nominalizarile. Nu, nu am vreo problema personala legata de acest aspect – volumul meu nu este unul de proza SF, asa ca nu aveam ce cauta printre nominalizari. Pe de alta parte, daca stau sa ma gindesc, nici cartea lui Gheo, cea de la Polirom, daca despre ea e vorba (ca doar nu a fost nominalizat pentru volumele de publicistica), nu este una de literatura SF, ci de proza fantastica.

Apoi… de ce, printre nominalizari, nu se afla si Roxana Brinceanu, pentru romanul „Sharia”, aparut in ianuarie 2006, ca – nu-i asa? – „au fost luate în discuţie volumele apărute în perioada 2002-2006″? Ori Michael Haulica, pentru cele doua editii ale Sarei, aparute in 2005, respectiv 2006?

Dar cel mai aiurea mi se pare ca sint nominalizati autori si nu carti. Cum se face jurizarea? Il compari pe Dobos, autorul unei trilogii aparuta pe parcursul a 3 ani, insumind un univers dezvoltat in aproape 1.000 de pagini, cu Bogdan Gheorghiu pentru volumasul sau ori cu Robert David pentru carticica de 200 de pagini? Si ce pui in balanta? Mi se pare ca sint marginalizati din start ultimii doi. De ce i-ai mai nominalizat? Ca sa ai cui sa-i dai mentiuni, premii pentru cel mai tinar nominalizat ori picioare in fund? 

Ma rog, una peste alta, premiul „Vladimir Colin”, asa cum este organizat acum, mi se pare o mare fisiiala. O initiativa buna construita prost. Adica hei-rupist. Ori – cine stie? – poate gresesc. Poate chiar au fost oaresce criterii obiective de selectie a nominalizarilor.

Dar daca vreti sa aflati cine vreau sa cistige, va spun imediat: Dan Dobos. Si pun si pariu ca prietenul iesean o sa ia premiul al mare, na! Pai da, fireste, premiul al mare, ca organizatorii nu se vor putea abtine nici anul asta sa nu dea 3 – 4 premii, eventual si doua mentiuni, sa fie toata lumea bucuroasa. Parerea mea!

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. Michael

  Fiind noi (Tritonic) sponsori, ma abtin de la comentarii (desi am tot comentat dup aprima aparitie a anuntului; se pare ca lucrurile s-au indreptat, e vorba de 2002-2005 – dar cartea ta, Mariane, tot in 2005 a aparut, asa ca… Si chiar a Roxanei are pe „bun de tipar” decembrie 2005). Dupa decernarea premiilor (pe cuvintul meu habar n-am cine le va lua, n-am intrebat, n-am vrut sa par deplasat – sau mi-a fost teama de ce-as fi aflat si nu m-as fi putut abtine…) voi comenta. Ca e de comentat. De la numarul premiilor, titulatura lor, numarul nominalizatilor (si nu al cartilor nominalizate) la altele si altele.

 2. bogdan hrib

  Sa speram ca va fi cineva obiectiv in sala si dupa clipa la care noi (Mike si cu mine) vom fugi, datoria ne cheama, la tren. (Spre Sofia!?) Vor fi desigur necesare comentarii – e pacat ca un capital de imagine Vladimir Colin si altul Ion Hobana nu sunt folosite mai eficient, echitabil, coerent…

 3. Robert David

  Sa va povestesc o experienta interesanta si personala. La un moment dat aveam niste frustrari foarte mari legate de absenta rezulatelor unor sedinte la care trebuia sa particip periodic. La fiecare sedinta veneam cu niste astetptari uriase, iar la final asteptarile imi erau inselate. Dupa cateva luni de perseverare in eroare, m-am hotarat sa renunt la orice asteptari inainte de respectivele sedinte. Si am inceput sa vin cu solutii, cu opinii, cu propuneri. Lucrurile s-au schimbat fundamental, lumea s-a aratat incantata de schimbarea… mea, iar per total lucrul in echipa s-a imbunatatit spectaculos.

  Ce are in comun povestea de mai sus cu topicul acestui thread? Din punctul meu de vedere, aceste premii sunt un eveniment oarecare. Faptul ca am fost nominalizat nu inseamna pentru mine nici ceva bun, nici ceva rau. Ceea ce ar trebui imbunatatit este lucrul in echipa. Cred ca asta lipseste in modul cel mai evident indiferent daca vorbim despre fandom, societate civila sau romani.

+ Leave a Comment