Permiteti sa raportez


Am fost copil de trupa. Ma rog, copil de trupa e un fel de a spune. Ideea e ca mi-am petrecut mare parte din lungile vacante de vara prin curtea unitatilor militare, pe puntea vreunei vedete ancorate in port, flecarind cu marinarii, rontaind pesmeti dintr-aceia uscati care se umflau cit toate zilele daca ii puneai intr-o cana cu ceai, ori jucindu-ma de-a v-ati ascunselea cu alti copii de ofiteri, pe coridoarele inguste ale vapoarelor militare romanesti. Am vazut armata de dinainte de ’89 prin ochii neexperimentati ai copilariei si am fost fermecat, o vreme, de disciplina cazona, de „robotismul” aproape comic al soldatilor, de saluturile sablon, de uniforme si de arme.
Apoi a venit revolutia si niste tineri recruti s-au impuscat unii pe altii, am mai crescut un pic si am abandonat gindul de a urma cursurile unui liceu militar. Dar am continuat, din cind in cind, sa-mi pierd vremea dincolo de gardurile inalte ale unitatilor militare. Doar ca ceva se schimbase in felul in care priveam lucrurile. Tristetea soldatilor, dorurile lor, dar si rautatea cu care ii priveau pe proaspetii recruti ori felul in care li se vestejeau visele, devenisera mai vizibile pentru mine. Am inceput sa pricep, incet-incet, ca sub bocancii lustruiti impecabil se ascund picioare pline de bataturi dureroase, ca sub masca stralucitoare a militariei obligatorii se mototolesc destine.
Pe 7 iunie 2003, un soldat de la Simleul Sivaniei s-a sinucis prin impuscare in timpul executarii serviciului de garda. Pe 16 septembrie, la Baia Mare un soldat si-a impuscat patru colegi, si apoi s-a sinucis. Pe 19 iulie 2004, un militar de la Ghimbav si-a tras doua gloante in cap cu pistolul mitraliera. Pe 26 noiembrie 2005, la Bacau, un soldat s-a impuscat in timpul garzii, iar pe 19 septembrie 2006, la Lipova, un altul si-a impuscat un camarad in cap.
Am fost de citeva ori la un pas de incorporare, dar am reusit mereu, uneori pe ultima suta de metri, sa evit sa intru in sistem. Am luat parte la „despuierea in grup”, intiia umilinta pe care o traiesc tinerii chemati la oaste, si am completat testele psihologice pe care am certitudinea ca nu le evalua nimeni dupa cum scrie la carte. Dar am fentat-o. Am fentat armata vreme de mai bine de 10 ani, convins fiind ca nu sint facut pentru asta si ca obligativitatea efectuarii stagiului militar este o incalcare flagranta a unor drepturi elementare ale omului. Dar chiar si asa, desi am fentat-o, militaria a scos ce era mai rau in mine: a trebuit sa ma fofilez, sa mint si chiar sa dau spaga.
Ieri, s-a incheiat haituirea. Alaturi de alte mii de tineri romani, am rasuflat usurat cind timpul pina la ultima incorporare s-a scurs. Am scapat de armata! Si ma bucur ca de acum, militari vor fi doar cei care isi doresc cu adevarat sa fie.

Comentarii

comentarii

0 Comments

Add yours
 1. zarya

  pe scurt: te dispretuiesc.dar nu numai pe tine.
  adevarul e ca…e greu sa fii barbat.
  eu sint deja femeie.deci n-am nici o sansa.dar voi mai puteti incerca…

  hai, curaj !

 2. maru

  Nu m-a deranjat, insa as fi curios sa vad si motivele pentru care ma dispretuiesti. Iar daca iti doresti sa fii barbat, desi nu vad care e legatura cu textul meu, chiar si tu mai ai o sansa. 🙂 Slava medicinei moderne.
  Iar despre sintagma „doar cei care fac armata sint barbati”, pe care cred ca iti bazai mesajul, dupa mine e valabila doar pentru mintile zbircite, o prejudecata tembela si fara fundament.
  In rest, bine ai venit.

 3. vama

  e placut sa nu faci ceva ce nu-ti doresti .
  unii sew realizeaza „acolo” .
  a obliga este „greuprimit” si este bine ca nu suntem toti deacord.
  problema in sine nu ma intereseaza acum!

 4. hnu

  tatal meu avea o vorba: cei care fac armata sint barbati, cei care n-o fac sint barbati destepti.
  eu sint doar barbat. si regret ca n-am reusit sa scap de armata, fiindca alea noua luni au fost cele mai cumplite, cele mai umilitoare, cele mai solicitante, fizic si psihic, din viata mea. din cauza armatei am ajuns sa detest tot ce poarta uniforma (desi stiu ca sint uneori nedrept), am ajuns sa cred ca omul e cea mai josnica fiinta din cite exista (si ca exceptiile nu fac decit sa confirme regula). prin urmare, te admir, merishor. si-i dispretuiesc pe cei care gindesc altfel decit tine.

 5. maru

  Draga Zarya, am primit pe e-mail mesajele tale, insa nu stiu unde sa iti raspund. Sper ca o sa citesti rindurile astea.
  Habar n-am de ce nu poti posta mesaje pe blogul asta – eu nu am nici o vina. Sa multumim http://www.weblog.ro Uite de-aia o sa ma mut de aici.

+ Leave a Comment