Bookfest 2006 – Amintiri din templul cartii


* 70.000 de vizitatori * milioane de carti * sute de personalitati * si a fost Bookfest * prozatorul Cristian Robu Corcan si-a lansat la salonul de carte din Bucuresti romanul „Gravura in mi bemol”

Pentru mine, un tinar din provincie, insetat de evenimente culturale veritabile, a merge in Bucuresti, la Bookfest, imi parea o galeata de apa pusa la dispozitia unui nefericit ratacit in desert. Si desi aveam experienta Tirgului International de Carte Gaudeamus, desfasurat iarna trecuta in pavilionul central al Romexpo, nu am putut sa-mi imaginez ca in Romania cartea poate aduna la un loc atitia oameni, ca desi organizatorii au fixat un pret semnificativ pentru biletul de intrare, cele trei pavilioane in care a functionat „Salonul Cartii Bookfest” au fost luate efectiv cu asalt de iubitorii de litera scrisa, sau ca „jupinii” vietii culturale brailene nu au nici un cuvint de spus in oceanul literar al tarii, dar ca, din contra si din fericire, tinerii scriitori ai orasului urca pe scena alaturi de ceea ce are mai bun, din punct de vedere literar, Romania.

Cartarescu, frate!

Nu, pe Cartarescu nu l-am vazut la Bookfest, in schimb, printre miile de rafturi intinse pe cei 8.600 de metri patrati, vizitatorii si-au intersectat pasii ori privirile cu personalitati ale vietii culturale: Cristian Tudor Popescu, Valeriu Tismaneanu, Emil Hurezeanu, Stelian Tanase, Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Mircea Dinescu etc. „Aleile” strajuite de carti au fost un spatiu de promenada si pentru VIP-urile politicii dimbovitene: Traian Basescu, Mona Musca si Adrian Nastase sint doar citiva dintre politicienii care s-au lasat fotografiati cu carti in mina ori chiar au participat la dezbaterile initiate de organizatori.
Ei bine, nu o data m-am ratacit printre rafturile de la Bookfest, inotind prin marea de oameni catre o insula mai pustie, asa cum erau, de pilda, standurile de carte stiintifica, mai putin vizitate de catre trecatori. E greu sa-ti imaginezi – mie, cum spuneam, mi-a fost chiar imposibil – 8.600 de metri patrati mustind de carte si de lume. Nici nu credeam ca se publica atit in Romania, caci, tineti cont, volumele expuse saptamina trecuta in pavilioanele Romexpo sint, in cea mai mare parte, aparitii de ultima ora ori, cel mult, din ultimul an.

Brailenii veniti din Rai

Am mers la Bookfest avind doua tinte clare: prezentarea colectiei fiction.ro de la Tritonic asupra careia nu o sa insist, fiind unul dintre autorii promovati de grupul editorial bucurestean, si lansarea romanului „Gravura in mi bemol” semnat de braileanul Cristian Robu Corcan, prozatorul care, daca va amintiti, a fost bruscat de unul dintre asa-numitii oameni de cultura din Braila, la o intilnire cenacliera desfasurata in urbe. Nu aminteam de vechiul incident daca nu as fi fost impresionat de discursul pe care tinarul scriitor brailean l-a tinut cu prilejul selectei lansari de la standul Editurii Humanitas. (Da, „Gravura in mi bemol” a aparut la Humanitas, probabil cea mai influenta editura din Romania). Dupa ce reputatul critic literar Dan C. Mihailescu (il stiti, e „Omul care aduce cartea” la Pro TV) a prezentat volumul, l-a intrebat pe autor unde a stat pina acum. Raspunsul lui Cristian a fost „in Braila”. Apoi s-a dezlantuit vorbind despre oras. Te-ai fi asteptat sa vorbeasca de rau – sa povesteasca cit de putine lucruri bune se intimpla in viata literara de aici, cit de saracuta e comunitatea culturala si citi neaveniti se cocoata pe te miri unde. Dar nu! Tinarul scriitor brailean a intors obrazul si a inceput sa-si laude urbea natala. Sa-i laude strazile si arhitectura, vorbind despre orasul ramas fara salcimi ca si cind ar fi ajuns la Bookfest direct din Rai, nu de aici, de la malul Dunarii. Asa se face ca, la salonul cartii, in fata criticului Dan C. Mihailescu, a actorului Victor Rebengiuc, a prozatorilor Petru Cimpoesu si Sergiu Singer si a unui public numeros, despre Braila s-a spus tot ce se putea spune de bine. Si nimic de rau.
Printre brailenii participanti la lansarea romanului lui Corcan i-am mai identificat pe caricaturistul Costel Patrascan si pe poetii Dan Bistricean, Gelu Rotaru si Diana Corcan.
Imi ramine sa citez din cuvintele lui Dan C. Mihailescu tiparite pe coperta 4 a volumului „Gravura in mi bemol”, apoi o sa va sfatuiesc sa cautati cartea in librarii, caci in oras avem un scriitor: „O proza scrisa cam cu voluptatea baroca si solemna, estetizant-glaciala, cu care Des Esseintes isi turna in capricii pretios-bizare fantasmele si luxurianta senzoriala. Armoniile si catifelarile onirice ale decadentei, fineturi crepusculare, denudari febrile sau hipnotice, dincolo de care se poate citi o nostalgie adamica, a timpului oprit. Exercitii de suprarealitate, feericul depliat au ralenti, vizualism punctat de fervori olfactive. Si peste toate – muzica. (…) In rest, “toata tristetea lumii se aduna in zapezi””.

Statistica: Bookfest a avut 70.000 de vizitatori

Prima editie a Salonului cartii Bookfest, ce a avut loc intre 13 si 18 iunie, a fost vizitata de aproximativ 70.000 de oameni.
Categoria de virsta cea mai bine reprezentata in rindul vizitatorilor a fost cea de peste 55 de ani. 37% din totalul vizitatorilor au fost persoane de peste 55 de ani, in timp ce vizitatorii cu virsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani reprezinta 23% din total, cei intre 14 si 25 de ani – 19%, iar copiii sub 14 ani – 21%. Datele au fost culese printr-un sondaj realizat pe durata tirgului de firma Admis Advisors.
„As fi sperat sa depasim suta de mii de vizitatori. Poate anul viitor”, a spus, luni, intr-o conferinta de presa, Gabriel Liiceanu, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), organizatorul evenimentului.
Oricum, numarul total de vizitatori, comparabil cu cel de la fostul tirg de carte din vara, Bookarest, si de la Gaudeamus, vine sa contrazica temerile unor editori ca introducerea unui bilet de intrare de 4 lei va descuraja publicul.
Conform aceluiasi sondaj, 89% dintre cei care au venit la Bookfest au cumparat carti.
Dintre cumparatori, circa o treime – 31% – au investit intre 100 si 300 lei, 27% intre 50 si 100 lei, iar 19% – intre 25 si 50 lei. Si-au permis sa cumpere carti in valoare totala de peste 300 lei 9% dintre vizitatorii salonului, in timp ce 14% au dat sub 25 lei pe cumparaturile facute la Bookfest. (text publicat in „Obiectiv – Vocea Brailei”)

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours