Liftingul halatelor albe


Loviti cu reforma peste degete, unii medici se pregatesc sa protesteze fiindca legea nu le mai permite sa ocupe posturile din spitale pina la adinci batrineti. Altii spun ca sint decisi sa intre in greva foamei. Cite o doctorita trecuta binisor de 70 de ani ar zice, asemeni bunicutei, ca se simte ca la 45 si ca e in stare sa faca operatii cu precizia unui desenator pe boabe de orez, in timp ce sistemul de sanatate se bitiie ca un dansator de break-dance din anii ’80, de parca n-ar sti pe unde sa o apuce. Totul deoarece medicii sint nemultumiti pentru ca nu sint lasati sa munceasca, peste virsta la care toti romanii ies la pensie. Poftim!? Da. Cica nu sint lasati sa munceasca. Ai zice ca Romania s-a intors cu fundul in sus, ca pe doctori i-a lovit instantaneu cheful de munca si ca s-a gasit Nicolaescu sa le lege miinile. A… Am uitat un amanunt: nu sint lasati sa munceasca la stat. Caci, in rest, legea nu interzice nimanui sa profeseze, dupa pensionare, in cabinete particulare. Iar daca medicii cu pricina sint atit de buni pe cit spun ca sint cind se arata de neinlocuit, isi vor gasi, cu siguranta, un post in afara sistemului finantat din bani publici. Doar ca – nu-i asa? – la particulari nu prea-ti vine sa dai spaga din moment ce ai platit pentru serviciul cu pricina.
Unii medici se mai pling de faptul ca nu va avea cine sa vina in locul lor. (Observati grija acestora pentru buna functionare a sistemului!) Mai sa fie! Dar facultatile de medicina ce au produs pina acum? Fum? Se pare insa ca legea a luat in vizor si situatia in care la concursul pentru obtinerea unui astfel de post nu se prezinta nimeni: doctorul pensionar va primi o derogare si isi va pastra locul de munca inca trei luni, pina la organizarea unui nou concurs. Si atunci, care-i problema?
Problema este ca medicii nu pot trai dintr-o pensie amarita, vor spune unii dintre ei. Corect! Nimeni nu poate. Bine ati venit in Romania, domnilor doctori! Tot dintr-o pensie se chinuie sa traiasca fostii dumneavoastra colegi de scoala generala ori liceu. Si batrineii aia carora nu le refuzati somoiogul de bani pe care vi-l plasau in buzunarul halatului. Da, buzunarele alea pe care multi dintre voi nu v-ati gindit niciodata sa le coaseti.

Comentarii

comentarii

+ There are no comments

Add yours